Български IT гигант Sirma Group обяви навлизането си на скандинавските

...
Български IT гигант Sirma Group обяви навлизането си на скандинавските
Коментари Харесай

Български софтуерен гигант навлиза на пазарите в Скандинавия

Български IT колос Sirma Group разгласи навлизането си на скандинавските пазари. Това ще стане посредством дъщерното ружество на софтуерната компания " Сирма Солюшънс ".

То започва активност в Стокхолм, Швеция, като част от тактиката си за разширение по отношение на възходящата потребителска база в Северна Европа.

" Сирма Груп Холдинг " основава новото сдружение - Sirma AB, което е основано в столицата на Швеция. Търговският фокус на компанията ще бъде върху скандинавските пазари, както и районите BENELUX и DACH.
 Снимка 539737
Източник:

Фирмата ще предлага цялостния пакет от артикули и услуги, които групата дава. Sirma AB ще бъде ръководена от локален управител и екип, които ще имат задачата да открият трайни партньорства с световни и районни клиенти.

В новия екип включват Катя Забелинская, която ще заеме позицията шеф " Нови пазари " и Анна Шемякина, която ще поеме ролята на Директор " Стратегическо доставяне ". Те ще управляват стратегическия напредък на компанията по повод развиването на бизнеса и надлежно снабдяването.
 Софтуерната Sirma Group продава Sirma AI за близо 20 милиона лв.
Български IT колос продава дъщерната си компания за близо 20 милиона лв.

Пазарната капитализация на компанията е близо 37,4 милиона лв.

" С наличие в Швеция - страна, която може да се похвали със забележителен брой международно приети софтуерни еднорози и е пионерски район за резистентен напредък, компанията ще бъде подготвена да разшири пазарното си наличие и да сътвори база за продан на технологии и напредък на компетенциите ", разяснява Катя Забелинская.

Припомняме, че в края на март Sirma Group завърши договорка за 23,8% от капитала на Sirma AI - дъщерното си сдружение, търгуващо като Ontotex. Стойността на договорката е близо 20 милиона лв. или малко под €9,5 милиона .

Продадените акции бяха благосъстоятелност на дъщерното сдружение на холдинга " Сирма Солюшънс " АД.

Купувачите на акциите са Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), унгарското сдружение OTX-Partner Korlatolf Felelossegu Tarsasag и членът на съвета на шефовете на " Сирма Груп Холдинг " Атанас Киряков.

Най-голям дял от тези акции придобива Европейска банка за възстановяване и развитие, като цената им е €6,96 милиона. Унгарската компания придобива дялове за €2 милиона, а Атанас Киряков - за €500 000 .

През 2022 година " Сирма Солюшънс " първо продаде мажоритарен дял от " Сирма Ей Ай " на записаната в Люксембург компания New Frontier Technology Invest SARL, която е част от основания в Лондон капиталов фонд Integral Venture Partners, за над €19,5 милиона.

В края на предходната година управлението на холдинга реши да бъдат продадени и останалите акции.

През последната година акциите на " Сирма Груп Холдинг " нарастват с над 21%, а пазарната капитализация на компанията доближава съвсем 37,4 милиона лв..
 Sirma Group продава Ontotex на основан в Лондон консорциум
Българска софтуерна компания продава дъщерното си сдружение за €30 милиона

Инвестицията ще бъде под формата на нарастване на капитала, комбинирано с вторична покупка на акции
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР