Български хелзинкски комитет започва кампания за изграждането на първия паметник

...
Български хелзинкски комитет започва кампания за изграждането на първия паметник
Коментари Харесай

Ще изграждат паметник на Екатерина Каравелова – първия паметник на жена в София

Български хелзинкски комитет стартира акция за построяването на първия монумент на жена – историческа персона, в София. Той ще е на Екатерина Каравелова – учителка, преводачка, публицистка и видна социална фигура, и активистка за правата на дамите, в качеството си на заместник-председателка на Българския женски съюз и председателка на българския клон на Женската интернационална лига за мир и независимост. Изборът на Екатерина е изработен след анкета.
Каравелова има голям принос по значими публични въпроси, в това число и спасяването на българските евреи по време на Втората международна война, оповестиха от комитета.
Инициативата на БХК е продължение на почналата през 2017 година акция " Паметни дами ", която имаше за цел да подчертае приноса на българските дами за публичния живот у нас и развиването на литературата, изкуството, науката, архитектурата, образованието, правото и други сфери. В рамките на тази акция беше проведена арт акция, по време на която на основни места в София бяха сложени краткотрайни монументи на дами – като провокация към обществото по отношение на цялостното неявяване на монументи на жени-исторически персони в столицата.
По публични данни на Общинския културен институт " Музей за история на София " все още в столицата няма нито един монумент, отдаден на действителна жена от историята ни, а по-малко от 6% от всички мемориални обекти (повечето от които паметни плочи) на територията на града са отдадени на дами.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР