Български гражданин, издирван за контрабанда на наркотици с Европейска заповед

...
Български гражданин, издирван за контрабанда на наркотици с Европейска заповед
Коментари Харесай

Съдът с тежка мярка срещу наркопласьор, издирван с европейска заповед за арест

Български жител, търсен за контрабанда на опиати с Европейска заповед за арест /ЕЗА/ от Кралство Швеция, ще остане арестуван под стража.

Бургаският апелативен съд удостовери определение на Окръжен съд – Сливен, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение по отношение на Димитър И. от гр. Сливен.

Лицето се търси с ЕЗА, издадена от прокуратурата в гр. Стокхолм, Кралство Швеция, за осъществяване на наказателно произвеждане по дело за подкрепяне и съучастничество в извънредно тежка контрабанда на опиати, което закононарушение съгласно Наказателния кодекс на Кралство Швеция се санкционира с отнемане от независимост за период от 10 години.

В документите на искащата страна се показва, че българският жител е улеснил противозаконното внасяне на 04.04.2023г. в Швеция от друго лице на към 288 кг високо рисково наркотично вещество – канабис, като е взел участие в подготовката на товара с опиати, пакетирайки ги за превозване до Швеция.

В актуалното произвеждане вземането на мярка за неотклонение е за застраховане на производството по осъществяване на ЕЗА, по отношение на осъществяване на наказателно следствие по делото в Кралство Швеция. В случая не се разискват доказателствата по наказателното следствие.

Европейската заповед за арест дава отговор на условията на Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест.

Тя е издадена за действие, за което не се изисква двойна наказуемост– противозаконен трафик на опиати и психотропни субстанции.

Въззивната инстанция споделя доводите на окръжния съд, че тежестта на обвиняването, за следствието на което се желае предаването на българския жител и плануваното за незаконното действие наказване - 10 години отнемане от независимост, дават съображение да се одобри, че е налице действителна заплаха желаното лице да се укрие, в случай че не бъде арестувано или да извърши закононарушение.

Втората инстанция показва, че в практиката на Европейски съд по правата на човека се приема, че тежестта, съгласуваният или проведен темперамент на твърдяните незаконни действия може да бъде от голяма важност за оценката на характерни опасности за укриване или осъществяване на закононарушение.

В случая, описаната в ЕЗА съответна незаконна активност се отличава с по-голяма степен на социална заплаха от типичните прояви от този вид, поради типа и размера на предмета на закононарушението.

Въззивният състав приема извода, че единствената мярка за неотклонение, гарантираща явяването на желаното лице в правосъдното произвеждане по разглеждане на Европейската заповед за арест, е задържането под стража.

Определението на Апелативен съд – Бургас е дефинитивно.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР