Български експерти ще се запознаят с финландския опит във въвеждането

...
Български експерти ще се запознаят с финландския опит във въвеждането
Коментари Харесай

Черпим опит от Финландия за иновациите в образованието и сътрудничеството с бизнеса

Български специалисти ще се срещнат с финландския опит във въвеждането на нововъведения в учебното обучение, както и във взаимоотношението сред университетите и бизнеса. Това бе контрактувано на среща сред министъра на образованието и науката Галин Цоков и посланика на Финландия в България Н. Пр. Кристина Кувая. В диалозите взе участие и просветителният зам.-министър Генка Петрова, оповестиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

" Сътрудничеството с Финландия е стратегически значимо за нас от позиция на развиването на учебното обучение ", уточни Цоков. Той сподели още, че следва преструктуриране на образователните стратегии в България, с цел да основават те повече компетентности и умения и да включват по-голяма интердисциплинарност сред обособените образователни предмети. " Финландската идея за феноменно обучение ще ни е извънредно потребна, с цел да можем да подобрим методите на образование и да променим българското учебно заведение, както вие променихте финландското ", означи Галин Цоков. Той съобщи също, че десетки български учители и шефове към този момент са посещавали финландски учебни заведения по разнообразни планове и имат опит. Според просветителния министър обаче е належащо да се контракти по-широко съдействие в това отнощение и на държавно равнище.

Кристина Кувая предложи да се провежда една групова аудиенция във Финландия на български просветителни специалисти, които ще са ангажирани с идната промяна в българското обучение. Те ще бъдат осведомени от локалните просветителни управляващи с организацията на системата във Финландия и със заложените цели, а по-късно ще посетят обособени учебни заведения, където ще се срещнат с работата на шефовете и преподавателите. Според Н. Пр. Кувая такова посещаване може елементарно да се провежда. По думите ѝ има световен интерес към просветителната система във Финландия и по тази причина в страната е основан специфичен екип за образуване на такива визитите на заинтригувани групи от други страни.

От МОН показват, че е характерно за системата във Финландия, че всяка година всяко несъмнено учебно заведение в страната би трябвало да извършва един свръхестествен план от позиция на съответното образователно заведение.

На срещата бе разисквана и концепция за образуване на полемика в България с присъединяване на представители на водещия финландски проучвателен университет Аалто и български висши учебни заведения. Тя ще е продължение на извършения предходната година конгрес " Сътрудничеството сред университетите на бъдещето и частния бранш ", проведен от посолствата на Финландия, Норвегия, Дания и Швеция, взаимно с Министерството на образованието и науката, Министерството на нововъведенията и растежа и Представителството на Европейската комисия в София. На форума са откроени две значими тематики - за съдействието сред висшите учебни заведения и бизнеса и основаването на мултидисциплинарни университети. Кристина Кувая съобщи, че в подобен конгрес могат да вземат участие и представители на финландския технологичeн тръст Nokia, който има интерес към съдействие с български университети и създаване на лаборатории в България.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР