Български двойки, които нямат намерение да се женят, и дори

...
Български двойки, които нямат намерение да се женят, и дори
Коментари Харесай

Нашенци минават под венчилото за инвитро в Турция

Български двойки, които нямат желание да се женят, и даже самотни дами, които желаят да имат дете, подписват в гражданското, с цел да заминат за инвитро в Турция. Причината е, че тамошното законодателство изрично не разрешава тази процедура за хора, които не са фамилни.

Дори да изберат най-скъпата клиника, те би трябвало да показват документ за брак, преведен от върл преводач и удостоверен при нотариус, оповестява Монитор.

250 дами са пътували през предходната година за асистирана репродукция в Турция, описа Николай Ханджиев, който работи в най-голямата организация за реализиране на контакти и подпомагане за оказване на здравна помощ зад граница. Средно цената на инвитро е 2250 евро, като препаратите костват още към 600 евро. Цената у нас е почти същата. На процедура обаче излиза по-скъпо, защото настрана се заплащат хотелът, храната и разноските за пътуването.

По данни на Изпълнителната организация по трансплантациите, която от 1 април се назовава Изпълнителна организация по медицински контрол, 12 230 процедури инвитро са осъществени по линия на фонд „ Център за асистирана репродукция “ през 2017 година, от когато са последните систематизирани данни. 1910 от тях са приключили с раждания. 2344 са общо родените бебета, като множеството са приключили с многоплодна бременност и раждане на близнаци и тризнаци.

Фондът „ Център за асистирана репродукция “ има подписани контракти с 29 АГ лечебни заведения и медицински центрове, които работят асистирана репродукция. Той обаче не финансира редица проучвания на кръвта, както и на някои хормони, без значение че без тях процедурите не могат да стартират. Сред операциите, които остават за сметка на пациентките, са първичните проучвания, на чиято база се взима решение дали дамата има късмет да зачене инвитро. Сред платените са микробиологичните проучвания, спермалният разбор, за трансмисивни инфекции, кръвногрупова принадлежност и резус фактор, някои хормони, кръвна картина, биохимия и хемостаза, генетични и имунологични проучвания, инсеминациите от колегата или от донор, както и биопсиите. Цената за всички тях е сред 300 и 500 лв..
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР