Българската тръба се очаква да е дълга 474 км с

...
Българската тръба се очаква да е дълга 474 км с
Коментари Харесай

Застрашена Ли Е България От Сръбското Участие В Южен Поток!?

Българската тръба се чака да е дълга 474 км с потенциал от 15.4 милиарда м3природен газ годишно. Проектът планува построяването и на две компресорни станции. 3,5 милиарда куб.м от премествания газ се предвижда да останат за локално ползване. Съоръжението при всички положения ще бъде на държавната " Булгартрансгаз ".

В същото време сръбската компания Gastrans, която разгласи търг за запазване на мощностите на своя нов газопровод от сръбско-българската до сръбско-унгарската граница уточни като потенциал 13.88 милиарда м3 за година. Ако приемем, че за нас ще остават 3.5 милиарда, а сърбите ще задържат за себе си 2.5 милиарда м3, пораждат въпроси:

Къде ще отиват другите милиарди м3, в случай че през Унгария няма да може да се транзитира този газ?

Дали това няма да се отрази на плануваните доходи от пренос на природен газ, заложени на база цялостен потенциал на новия газопровод?

Обърнахме се към Министерството на енергетиката. Ето какво ни дадоха отговор оттова:

Опасението, че неналичието на транспорт от Сърбия към Унгария, а оттова - към Австрия до 1 октомври 2021 година ще понижи плануваните доходи, заложени при установяване на икономическите параметри на сполучливо извършената Open Season процедура, е голословно. Основните доходи от планувания транспорт се получават от реализацията на дълготраен потенциал в извършената процедура, който следва да стартира да се заплаща след обезпечаването му от страна на " Булгартрансгаз " ЕАД. Приходите от резервирания потенциал не зависят от степента на потреблението му от сполучливите участници в процедурата, а единствено от размера на резервацията, чиито размер е обезпечен с сполучливото привършване на процедурата. В тази връзка, посочената информация не би могла да заплаши плануваните доходи, както и проектите на сдружението за реализация на новата инфраструктура.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР