Българската търговско-промишлена палата също подкрепи неизплащането на първия ден от

...
Българската търговско-промишлена палата също подкрепи неизплащането на първия ден от
Коментари Харесай

Работодателите не трябва да плащат нито един ден болнични, заявиха от БТПП

Българската търговско-промишлена палата също поддържа неизплащането на първия ден от болничния.

„ Принципното мнение на БТПП, а и на всички организации на работодателите е, че не би трябвало те да се натоварват с нито един ден болнични. Различните разновидности, които сме предложили, към момента са настоящи – последователно понижаване на разноските на работодателите и прехвърлянето им напълно към бюджета на ДОО “, се споделя в мнение на институцията.

В мнението се показва, че мярката за неизплащане на първи ден от болничния е значимо по пътя на рационализиране на цялостната активност по отношение на тях, при очевидните усложнения или отвращение от контролните органи за справяне с казуса.

„ Това е позната и работеща процедура и в други страни. Задължително е след една година от използването да се направи оценка на въздействието на този нормативен акт. Готови сме, по-късно да обсъждаме други оферти и разновидности за битка с злоупотребите с болнични листове. В умозаключение считаме, че най-добре би било да се изостави практиката да се заплащат болничните от работодателя, тъй като той е направил нужните вноски “, се споделя още в мнението.

По-рано Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) поддържа изцяло предлагането първият ден от болничните да не се заплаща. От организацията акцентират, че това трябваше да е направено доста от дълго време – незабавно след приключването на международната финансова и икономическа рецесия, защото заплащането на първите три дни болнични от работодателя беше включено единствено като краткотрайна антикризисна мярка.

От 1-ви януари 2020-а година първият ден от болничния няма да се заплаща и остава за сметка на жителите. Вторият и третият ден ще се поема както и до момента от работодателите. Това, съгласно ръководещите, е опит за прекъсване на злоупотребите с подправените болнични.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР