Българската страна е в готовност да евакуира българските моряци от

...
Българската страна е в готовност да евакуира българските моряци от
Коментари Харесай

Петков: Говорим всеки ден с моряците край Мариупол, днес връзката прекъсна заради стрелба


Българската страна е в подготвеност да изтегля българските моряци от блокирания транспортен съд в Мариупол, незабавно щом спрат водените в региона на украинското пристанище бойни дейности - в това увери още веднъж министър председателят Кирил Петков, който през днешния ден се яви на блиц надзор в Народното събрание.

По думите му обаче плавателният съд продължава да се намира в зона, където има стрелби и до момента в който е приказвал с капитана през днешния ден, диалогът е прекъснал поради почнала борба и слизането на екипажа в долните равнища на плавателния съд.

" Готови сме в първата минута, когато няма бойни дейности на пристанището, да изтеглим тези хора ", сподели Петков. Той напомни, че сред кораба и оградата на пристанището има към 260 метра, които на този стадий е рисково да бъдат преминати от българските моряци.

Руски танкове обстрелват позицията с към 100 украински военни, добави Петков, твърдейки, че поддържа непрекъсната връзка с капитана на кораба. " Имаме цялостна подготовка. Имаме подготвена група, която може да ги поеме, само че би трябвало сме сигурни, че тези 260 метра са безвредни ", сподели още той.

Петков сподели и че на борда на кораба екипажът разполага с храна и вода за още към осем-девет дни, а в случай че борбата в региона свърши, има опция да бъде изтеглен и целият транспортен съд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР