Българската стопанска камара задава три въпроса към управляващите за изтичането

...
Българската стопанска камара задава три въпроса към управляващите за изтичането
Коментари Харесай

БСК притеснени от хакерската атака

Българската стопанска камара задава три въпроса към ръководещите за приключването на данни от Национална агенция за приходите. Това излиза наяве от мнение на организацията до медиите.

Припомняме, че през вчерашния ден стана ясно, че Национална агенция за приходите, ДАНС, Министерство на вътрешните работи ревизират възможна хакерска офанзива.

От БСК акцентират, че към момента са неразбираеми аргументите за приключването на големи масиви информация от национални бази данни.

Те упорстват за отговор на въпросите какви са типът и обсегът на изтеклата информация, застрашена ли е националната сигурност и по какъв метод ще бъдат предпазени жителите и компаниите.

По думите им е налице фактът, че милиони физически лица и компании са застрашени от корист с информация за тях.

От организацията припомнят, че са предизвестили за евентуален проблем със отбраната на данни още на 16 август предходната година.

Те акцентират, че опасения са били изразявани и от браншови организации, компании и специалисти в границите на множеството срещи и работни групи, както и при всички обществени изяви, свързани с тематиката.

От БСК акцентират, че през тези месеци способените институции са твърдели, че българският бизнес укрива обороти и брани сивата стопанска система.

От организация напомнят още, че преди година (през август 2018 г.) в продължение на половин месец страната не е могла да упражнява пълномощията си поради срутва в Търговския указател. По думите им и до през днешния ден не са получили явен отговор какви са аргументите и чия е била виновността за срутва в Търговския указател.

Те са безапелационни, че с теча на информация измененията в Наредба Н-18 става още по-наложителни, с цел да не се слага в риск както активността на компаниите, по този начин и действието на данъчната система.

От БСК упорстват за изпълними регламенти и предпазена от нерегламентирани похищения бизнес среда, включително предпазена корпоративна информация.

Те приканват да се подхващат нужните дейности от страна на институциите, с цел да се обясни ситуацията и да се подсигурява сигурността на българските компании и жители.

Припомняме, през вчерашния ден държавното управление актуализира бюджета поради договорката със Съединени американски щати за закупуване на изтребителите Ф-16.

Часове по-късно стана ясно, че е бил осъществен пробив в системата на Национална агенция за приходите, а до няколко медии е бил изпратен неизвестен мейл с текст: " Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно ".

По-рано през днешния ден пък финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че 3% от базата на Национална агенция за приходите е наранена от хакерската офанзива. Преди това вътрешният министър Младен Маринов призна, че е застрашена националната ни сигурност. По думите му мейлът идва от съветски уебсайт. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР