Българската стопанска камара (БСК), в сътрудничество с компанията Contipso Learning,

...
Българската стопанска камара (БСК), в сътрудничество с компанията Contipso Learning,
Коментари Харесай

БСК създаде електронна платформа за обучение в областта на дигиталните умения

Българската стопанска камара (БСК), в съдействие с компанията Contipso Learning, сътвори електронна платформа за образование в региона на цифровите умения. Дейността е осъществена в границите на план „ Готови за цифрова промяна “, реализиран от БСК, в партньорство с Министерството на труда и обществената политика (МТСП) и Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ).

В началото на м. април т.г. започва тестването на платформата посредством образования на 520 заети лица от 103 предприятия в 16 стопански бранша. За свободен и безплатен достъп електронната платформа ще бъде налична от началото на м. юли т.г., на адрес: https://bia.contipso.com.

Платформата е неповторима за България и обезпечава безплатен достъп до 36 електронни курса, свързани с придобиване и надграждане на характерни за икономическите браншове цифрови познания и умения в областите:  

- дигитален преход и цифровата промяна на предприятията;

- тактика за цифровизация на бизнеса;

- цифров маркетинг;

- информационни технологии и програмен продукт за ръководство на взаимоотношенията с клиенти, снабдители и други контрагенти;

- цифрови технологии и системи за ръководство на бизнес процесите и ресурсите в предприятието;

- корпоративни системи за кибер сигурност;

- работа с бази от данни и основаване на цифрово съдържание;

- отдалечено разрешаване на зародили проблеми. 

Електронните курсове са създадени на високо професионално равнище, с атрактивно и комфортно за онлайн навигация образователно наличие, отразяващо актуалните трендове в осведомителните и информационните технологии. Учебното наличие дава отговор на стандартите на Европейската рамка за цифрова подготвеност на жителите DigComp и на настоящите условия на българския пазар на труда към цифровата подготвеност на работната мощ.

Потребителите на платформата ще имат опция свободно да изберат тематиката на курса за образование, да тестват добитите познания и умения и да получат цифрово уверение за сполучливо приключено образование в съответната цифрова област. 

Стартът на електронната платформа съответствува със засилващата се наклонност на цифрово неравноправие измежду заетите в стопанската система, което заплашва от ден на ден хора от отпадане от пазара на труда, заради липса на нужните цифрови умения и пълномощия.

Припомняме, че в границите на плана на БСК бяха направени разбори на потребностите от цифрови умения в 16 стопански бранша, които демонстрираха, че единствено 19% от работната мощ покриват изискваното равнище на цифрова подготвеност за заеманата от тях служба, а над 90% от работните места изискват характерни типове цифрови умения. 

Особено стеснителен е фактът, че в региона на цифровите умения и пълномощия България е дъното на съвсем всички ранглисти в Европа. Страната ни е:

- на 26-то място (преди Румъния) по показателя за цифровата стопанска система и общество DESI;

- На 26-то място (преди Румъния) по дял на лицата без цялостни цифрови пълномощия - 6.2% при приблизително за Европейски Съюз 3%, и едвам 7.8% притежаващи цифрови умения над главните (при 26.5% приблизително за ЕС);

- На 26-то място (преди Хърватска) по дял на лицата, които употребяват интернет (83,1% при приблизително за Европейски Съюз 91,1%);

- на 25-то място (преди Гърция и Румъния) по наети ИКТ експерти като дял от заетите с 3.5% при приблизително за Европейски Съюз 4.5%;

- На 25-то място (преди Хърватска и Гърция) по дял на семействата, които имат достъп до интернет (87,3% при приблизително за Европейски Съюз 92,5%);

- на 24-то място (преди Италия, Полша и Румъния) по дял на популацията, притежаващо съществени цифрови умения (23.4%, спрямо 27.5% приблизително за Европейски Съюз.

В изискванията на дигитален преход технологиите се трансформират извънредно бързо и работните места са под напън от възходящи условия към цифровата подготвеност. Според специалистите на БСК, в случай че няма ефикасна система и налични принадлежности за развиване на умения, в случай че не се предизвиква ученето и усъвършенстването през целия живот, всеки трети работещ ще бъде в риск от изпадане от пазара на труда, заради дефицити в цифровата подготвеност.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР