Българската премиера на най-новия документален филм на Тонислав Христов Последният

...
Българската премиера на най-новия документален филм на Тонислав Христов Последният
Коментари Харесай

Тонислав Христов с два филма на фестивала “Златна роза“

Българската премиера на най-новия документален филм на Тонислав Христов „ Последният гларус “ ще открие 41-вото издание на фестивала „ Златна роза “, на 20 септември, от 19.00 часа в зала 1 на ФКЦ – Варна.

В конкурсната стратегия е и невижданият игрален дебют на режисьора „ Добрият водач “ с присъединяване на любимците на публиката Малин Кръстев, Герасим Георгиев – Геро, Китодар Тодоров. Фестивалните фенове ще могат да го гледат на 26 септември, от 18 часа в зала 1 на ФКЦ – Варна. Скоро по-късно, на 3 ноември, филмът потегля по кината в страната.

„ Добрият водач “ е копродукция на Финландия, България и Швеция. Освен режисьор, Тонислав Христов е съавтор на сюжета дружно с Каарле Ахо и Константин Божанов („ Аве “, „ И след това светлина “). Оператор е Орлин Руевски.

Филмът е основан по същинска история. Верен на документалния си почерк Тонислав Христов включва в него и персонални детайли, подиуми и истории, инспирирани от същинския живот на актьорите.

Сюжетът - Иван (Малин Кръстев) е таксиметров водач в един от огромните черноморски курорти. Той икономисва пари, с цел да се върне във Финландия, където са брачната половинка и синът му, и да поправи грешките от предишното.

Парите не доближават и Иван е заставен да прояви досетливост, с цел да печели по-бързо, което му основава проблеми.

„ Добрият водач “ е притежател на премиите за най-хубав филм и най-хубава мъжка роля (Малин Кръстев) на интернационалния София Филм Фест 2023, премията за операторско майсторство на Орлин Руевски на South East European Film Festival, Los Angeles, MOZAIK Bridging the Borders. Печели оценките за игрален дебют на Тонислав Христов, за най-хубава мъжка основна роля - Малин Кръстев и за най-хубава поддържаща мъжка роля - Герасим Георгиев-Геро от общо 10 номинации за Годишните награди на Съюза на българските кино дейци “Васил Гендов ”.

Иван се споделя и основният воин в най-новата документална кинотворба на Тонислав Христов „ Последният гларус “ – филм за фантазиите и компликацията и невъзможността от време на време да ги осъществим.

Тонислав Христов приключва кинорежисура в Хелзинки. Режисьор е на няколко документални кино лентата, взели участие на едни от най-престижните фестивали в света - Сънданс, Берлин, Карлови Вари, IDFA, HotDocs и други Документалният му филм „ Пощальонът “ е номиниран за Европейските кино награди ( " Европейски Оскар " ) за най-хубав документален филм през 2017 г.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР