Българската православна църква почита на 19 октомври паметта на небесния

...
Българската православна църква почита на 19 октомври паметта на небесния
Коментари Харесай

България почита празника на своя небесен покровител

 Българската православна черква уважава на 19 октомври паметта на небесния настойник на българския народ - свети Иван Рилски Чудотворец.

Преподобният Иван Рилски е роден през 876 година в село Скрино, ситуирано в гънките на Осоговската планина към река Струма, край Дупница. Бил е съвременник на княз Борис /852-889 г./ и на неговия наследник Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия наследник цар Петър. До 25-годишната си възраст бил овчар. От нежна възраст в душата на Иван почнала да се развива и крепне вярата. По това време из цяла България почнали да се строят църкви и манастири.

Подтикнат от предпочитание за героизъм, Иван постъпил в близкия манастир " Св. Димитрий " под самия връх Руен. Приел монашеството, само че не останал задълго в манастира, а се отдал на живот в цялостно усамотение, с молебствия, пост и ограничения. Преподобният Иван Рилски се подвизавал на доста места, до момента в който най-сетне се открил в прелестната Рила планина, където останал до края на живота си. 

Там той основал манастир, който съществува към този момент над хиляда години. Дните му минавали в пост и молитва за благополучието на народа. Той възпитавал у хората религия, обич и вяра. Около него се събирали почитатели, които образували първото монашеско приятелство. След неговата гибел учениците му придвижват с почести тленните му остатъци от Рилската обител в античния Средец. 

През 1183 година унгарският крал Бела Трети отвоюва Средец от византийците и отнася мощите му в Унгария, откъдето са върнати в България след четири години. През 1195 година цар Асен Първи тържествено придвижва мощите на свети Иван Рилски в Търново, където остават съвсем три епохи. През 1469 година реликвата е върната в Рилския манастир.

Чудотворец, молитвеник, познал Бога посредством непрестанна молитва, пост и самоограничение, свети Иван Рилски възпитал у народа крепка религия, нелицемерна обич и вяра. Знаменателна е срещата на подвижника с българския цар, който извървял повече от 120 километра, с цел да се види със светеца.

Преди успението си свети Иван Рилски се отделил в пещера, с цел да може преди края на живота си да се отдаде на цялостно съзерцаване и молитва. Единственото, което е останало от светеца е неговият Завет, който повече от 1000 година служи като справочник на монаси, а и на всички вярващи.

По традиция в навечерието на празника в учредения от светеца Рилски манастир се прави всенощно бдение, на което участват стотици поклонници от всички краища на страната и от чужбина, а на самия 19 октомври се отслужва празнична Света литургия. Патронен празник празнуват и Софийската духовна семинария " Св. Йоан Рилски ", както и многочислените храмове, отдадени на светеца.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР