Българската православна църква почита днес паметта на небесния покровител на

...
Българската православна църква почита днес паметта на небесния покровител на
Коментари Харесай

Почитаме паметта на Св. Иван Рилски Чудотворец

Българската православна черква уважава през днешния ден паметта на небесния настойник на българския народ - Св. Иван Рилски Чудотворец.

По традиция в навечерието на празника в учредения от светеца манастир - в Рилската света обител, се прави всенощно бдение, на което участват стотици поклонници от всички краища на страната и от чужбина, а на самия 19 октомври се отслужва празнична Света литургия.

Патронен празник празнува и Софийската духовна семинария " Св. Иван Рилски ", както и многочислените храмове, отдадени на светеца.

Преподобният Иван Рилски е роден през 876 година в село Скрино, ситуирано в гънките на Осоговската планина към река Струма (край Дупница). Бил е съвременник на княз Борис (852-889) и на неговия наследник Владимир, на цар Симеон Велики и на цар Петър. До 25-годишната си възраст бил овчар, само че в следствие посвещава живота си на вярата.

Постъпва в манастир " Св. Димитрий " под самия връх Руен. Приел монашество, само че не останал задълго в манастира, а се отдал на живот в цялостно усамотение, молебствия, пост и ограничения. Подвизавал се на доста места, до момента в който се открил в Рила, където останал до края на живота си. Там той основал манастир, който съществува към този момент над хиляда години.

Преди успението си Св. Иван Рилски се отделил в пещера, с цел да може преди края на живота си да се отдаде на цялостно съзерцаване и молитва. Единственото, останало от светеца, е неговият Завет, който повече от 1000 години служи като справочник на монаси, а и на всички вярващи.

Църковният празник на Св. Иван Рилски се отбелязва три пъти в годината. На 18 август се уважава Успението (смъртта) на светеца. На 19 октомври се отбелязва преместването на мощите му от София във Велико Търново, а на 1 юли - връщането на мощите на светеца от Търново в Рилския манастир.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР