Българската православна общност в Истанбул днес по стара традиция отпразнува

...
Българската православна общност в Истанбул днес по стара традиция отпразнува
Коментари Харесай

Българската православна общност в Истанбул отпразнува Цветница

Българската православна общественост в Истанбул през днешния ден по остаряла традиция отпразнува светлия християнски празник Цветница, заяви Българска телеграфна агенция.

Празничното свещенодействие се изнесе в църквата "Свети Йоан Рилски " в българската екзархия в квартала "Шишли ". То бе отслужено от българския духовник Ангел Велков, а църковният хор извърши църковни песни.

Светата литургия бе всеобщо посетена от цариградските българи и от пристигнали особено за празника туристи от България.

От женското сдружение "Радост ", което е учредено преди 100 години от общността на българите, поздравиха за празника имениците и сервираха цветя на присъстващите.

Сред гостите на празника бяха посланикът на България в Анкара Н.Пр. госпожа Надежда Нейнски и генералният консул на България в Истанбул Ангел Ангелов.

Посланик Нейнски поздрави общността със светлия християнски празник. Тя подсети, че тези дни бе издадена за пръв път в Турция антология от разкази на български писатели на турски език "Разкази от кръстопътя ", която бе оценена доста позитивно на истанбулския интернационален книжовен фестивал Итеф. На всички присъстващи бе раздаден по един образец от сборника.

Генералният консул Ангел Ангелов акцентира, че Цветница е знак на българския дух, на вярата и обединяването. Той прочете част от одобрение на патриах Неофит по случай огромния християнски празник, пожелавайки "да обединим напъните си за опазване на българските полезности и запазване на българския дух ".

Фолклорна вокална групировка "Гергана " от Пазарджик с живописен началник Ангел Ценов изнесе специфичен концерт за истанбулските българи. Певиците от групировката извършиха чудесни български национални песни и способстваха за празничното въодушевление на присъстващите.

Вълнуващо събитие, което съпътстваше празника, бе боядисването на великденски яйца от учениците в българското неделно учебно заведение "Св.Св. Кирил и Методий ". Проявата се провежда за пръв път по самодейност на преподавателките отпред с директорката Невин Даудова.

В двора на екзархията, потопен в цветя и зеленина, върху особено готови маси, децата, боядисвайки яйцата, някои за пръв път в живота си, получиха и прегледен урок по обичаи, родолюбие и знание.

Събитието бе съпроводено с доста неспокойствие, възторг и съревноваване кой ще изпише по-хубаво яйце, а страстите изживяха и родителите.

Групата на по-малките приготви рисунки на великденски яйца, които окачиха в класната стая.

Идната седмица, която ще приключи с най-големия християнски празник Великден, е една от най-важните в живота на цариградските българи.

Всеки ден от седмицата ще се изнасят служби в църквата Свети Йоан Рилски.

Първото Възкресение ще се изнесе на две места - в църквата "Свети Йоан Рилски " в Екзархията и в Желязната черква "Свети Стефан " на брега на Златния рог. Второто Възкресение на Великден ще се изнесе в Желязната черква.

Васил Лиязе, ръководител на църковното настоятелство на истанбулските българи, сподели, че чакат доста хора за празника и от България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР