Българската независима електроенергийна борса (БНЕБ) вече ще организира пазар на

...
Българската независима електроенергийна борса (БНЕБ) вече ще организира пазар на
Коментари Харесай

На енергийната борса вече ще има пазар само за зелена енергия

Българската самостоятелна електроенергийна борса (БНЕБ) към този момент ще провежда пазар на гаранции за генезис. Това става допустимо след обнародването в Държавен вестник на измененията в Закона за енергетиката. Те регламентират задължението на притежателя на лицензия за образуване на борсов пазар за електрическа сила да провежда борсов пазар на гаранции за генезис.
Какво са гаранциите за генезис?
Гаранциите за генезис са инструмент за следене и установяване на количеството, създадено от възобновими източници. Това ги прави незаместим инструмент за поощряване на производството и потреблението на зелена електрическа енергия, като се подсигурява нейната проследимост. Благодарение на този механизъм европейските консуматори, които изберат доставяне със зелена електрическа енергия при своя снабдител, могат да бъдат сигурни, че точното количество електрическа енергия, което употребяват, идва от ВЕИ.

Към момента БНЕБ е единственият лицензиран борсов оператор на електрическа сила в страната, и в този смисъл може да подсигурява подписаните покупко-продажби и да сътвори нов пазарен сегмент в сходство с интернационалните стандарти. Борсата към този момент предприе стъпки към имплементиране на платформа за търговия на новия артикул. Създаването на справедлив, транспарантен и дейно работещ пазар на гаранции за генезис е една от предпочитаните цели на БНЕБ за актуалната година. 

В резултат на възходящия блян на европейските компании към реализиране на нулев въглероден отпечатък, гаранциите за генезис се трансформират в известен инструмент за поощряване на производството и потреблението на ВЕИ сила, като в същото време подсигуряват произхода ѝ “, сподели изпълнителният шеф на БНЕБ Константин Константинов.

Българското законодателство се хармонизира с европейското, което твърди, че този пазар ще отрази по-гъвкавата енергийна система и възходящо търсене от страна на потребителите. Той е по-иновативен, дигитален, високотехнологичен и благонадежден инструмент за подкрепяне и документиране на възходящото произвеждане на сила от възобновими източници. По-специално новаторските технологии могат да обезпечат по-високо равнище на пространствена и времева подробност на гаранциите за генезис.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетингаранции за генезис продажба на ток пазар пазар на ток зелена сила енергийна борса ПоследниНай-четениЕнергетика 36 На енергийната борса към този момент ще има пазар единствено за зелена сила Политика 680 Разруха и свободно рухване – наследството на кабинета „ Петков “ Финанси 196 Русия разпродава валута, с цел да компенсира срутва на енергийните доходи Общество 216 Преобръщане на настройките? Само 25% от българите биха емигрирали Европари 512 Парите за слънчеви панели на покривите ще се забавят Компании 120 TotalEnergies и Air Liquide създават атомна мрежа за камиони Компании 388 „ Китайската Tesla “ към този момент продава електрическите автомобили си в Европа Любопитно 276 Височинни шпионски балони: остаряла идея, нови приложения Компании 268 Apple, Alphabet и Amazon станаха жертва на пониженото търсене Компании 244 FedEx ще редуцира 10% от висшите позиции Компании 6768 Dronamics подписа контракт за произвеждане на безпилотните си дронове Телекомуникации 6252 И А1 подвига цените, само че не за всички клиенти Бюджет и финанси 5882 Предизборно депутатите направиха минималната заплата 50% от междинната Компании 5306 Собственикът на ДСК придобива още една банка в района Финанси 4823 Ерата на лесните пари свърши и ще боли Политика 3338 България към този момент не е най-корумпираната страна в Европейски Съюз Енергетика 2522 Радев и Вучич дадоха старт на градежа на газовата връзка със Сърбия Хай-тек 2471 Brain-Computer интерфейсите навлизат в живота ни през 2023 година? Компании 2276 Дантеленият бизнес и Славина, която съживява пропуснат поминък Политика 2204 Как България да настигне междинните европейски приходи за 15 години Всички новиниОще от Енергетика Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР