Българската нация е на първите места в класации за най-бързо

...
Българската нация е на първите места в класации за най-бързо
Коментари Харесай

Майка на 5 деца: Държавата ми дава 160 лв.

Българската нация е на първите места в ранглисти за най-бързо изчезващ народ. Ниската раждаемост, високата смъртност и извънредно високите равнища на емиграция, трансформират българските в стопяваща се популация, която мъчно би се възстановила. И до момента в който статистиките са безапелационни, страната взема поредност от ограничения за насърчаването на раждаемостта – или най-малко такива са в план. И до момента в който министерствата умуват по какъв начин да усилят българите, майките в България всеобщо не желаят да раждат повече от две деца, поради неналичието на добра обществена политика.
Една майка обаче не се въздейства от тези статистики. Димитрия Атанасова е от Варна и е майка на пет деца. Последното й беше се роди преди броени дни, а в обществените мрежи, и изключително в групи за многодетни майки, побързаха да я поздравят. Мъжът на Димитрия е духовник и дружно считат, че любовта им към децата е най-важното благосъстояние. Децата й са: Антон (10г.), Ана (7г.), Андреа (4г.), Анатастасия (2г.) и новородената Алексия. Как се гледат пет деца в България и мъчно ли е да решиш да бъде многодетна майка – Actualno.com беседва със щастливата майка.
Първо желая да Ви поздравя за бебето Ви, което се роди преди броени дни. Как се чувствате?
Чувствам се щастлива и изпълнена с задоволеност и наслада от обстоятелството, че имам пет деца! Аз родих децата си, до момента в който съм млада и в разцвета на силите си и това доста ми оказва помощ за бързо възобновяване след раждането. Първото си дете родих на 21 години, а последното на 31.
Това е бебе номер 5. Планирано ли беше бебето и постоянно ли искахте да имате толкоз огромно семейство?
Първоначално имахме предпочитание за три деца. После настъпиха промени в живота ни - изгубихме нашата баба, която помагаше за децата, до момента в който учех и взехме решение да имаме още едно дете! Съпругът ми предходната година посети Куба за един месец и там беше очевидец, по какъв начин хората живеят оскъдно, само че щастливо. Когато за завърна беше въодушевен и това стана причина да се роди и нашето пето дете.

Трудно ли е да бъдеш родител на пет деца?
Когато децата са повече и уговорките са повече, само че и насладата е по огромна. Ние се стремим да бъдем положителни християни и да има обич и наслада в фамилията ни и липсват непрекъснатите разногласия, които съществуват в множеството фамилии. Моите деца са с дребна разлика и си играят дружно и това доста ме улеснява. Какво по- хубаво от къща, изпълнена с детски смях и блеснали щастливи очички.
Помага ли страната на многодетните майки съгласно Вас?
На този стадий страната не оказва помощ на многодетните майки, само че е извънредно време това да се промени и децата да станат приоритет. Необходимо е децата да се преглеждат като бъдеща инвестиция. Хубаво би било да се подтикват образованите майки да раждат деца. Аз родих две от децата си до момента в който бях студентка и бях подтиквана с еднократната помощ за майки – студентки. Тази помощ 2015 г беше прекратена, а това беше добра опция да се подтикват по-интелигентните дами да раждат деца. Ниската раждаемост, която е налична в този момент ще бъде проблем след 20 години, когато ще липсват хора в разнообразни професионални посоки и живота на всички ни ще стане по неприятен.
Колко пари получавате като помощи?
Аз получавам 380 лева майчинство на месец и 160 лева.детски надбавки за пет деца. Всъщност действителния разход за дете е 10 лева./ден или 300 лева./месец. На нас, за петте ни деца, са ни нужни 1500лв./месец.
Стигат ли Ви за развъждане на децата?
Варненският митрополит Йоан дава положителни благоприятни условия на свещениците с повече деца и нямаме финансови усложнения на този стадий.
Понякога хората чудноват ли се, за какво имате пет деца, питат ли Ви?
Обикновено не ни задават този въпрос.
Съпругът Ви е духовник, той по какъв начин се усеща като татко на доста дребни наследници?
Мъжът ми като духовник, доста обича България и българите и непрекъснато поддържа връзка с хора и ги убеждава, че е належащо да основават фамилии и да имат повече деца. Той доста обича децата и е доста благополучен човек.
Какви желаете да станат децата ви?
Синът ни имаме предпочитание да стане духовник и да служи на българския народ. Относно дъщерите ни, ще оставим те сами да изберат посоката, в която да се развиват.
Какво желаете да се промени в България за децата Ви?
Ние бихме желали да се учат hристиянските полезности в учебните заведения, тъй като в този момент всеобщо хората образоват децата си с високо обучение, само че като хора могат да останат кръгли нули. Възпитанието в добродетели би трябвало да е паралелно с учебното им обучение, с цел да се радваме на положителни деца след години. Аз познавам един случай, в който духовник е посъветвал татко да запише детето си на неделно учебно заведение, само че той дал отговор „ Попе не ме занимава с религия”. След 10 години се върнал при свещеника и плачел,защото синът му го биел и казал-„ Много скърбя отче, че не те послушах тогава.
Интервю на Костадин Костов
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР