Българската народна банка взе решение за повишаване на нивото на

...
Българската народна банка взе решение за повишаване на нивото на
Коментари Харесай

БНБ вдига нивото на антицикличния буфер заради високата кредитна активност

Българската национална банка взе решение за повишение на равнището на антициклиния финансов буфер, използван към кредитни рискови експозиции в България, от 1% на 1.5%. Причина за това е продължаващото засилено кредитиране на семействата, което усилва риска от повишение на необслужваните заеми. Новото ниво влиза в действие от 1 януари 2023 година, оповестяват от Българска народна банка.

Решението идва откакто антицикличният буфер бе вдигнат от 0.5% на 1% по-рано през тази година, още веднъж поради засиленото кредитиране на семействата, изключително в сегмента на жилищното кредитиране, което може да докара до нарастване на необслужваните заеми и обезценките, при вероятно утежняване на стопанската система.
Българска народна банка дефинира буфер за систематичен риск в размер на 3% за всички банки
Нивото на буфера за систематичен риск за всички банки в България остава в размер на 3%, реши управителният съвет на Българската национална бан...
Прочети повече
" Кредитите за семейства нарастват с ускорени темпове, изключително в сегмента на жилищните заеми. Продължителното опазване на настоящите темпове на кредитен напредък при съществуващите равнища на действителните лихвени проценти основава предпоставки за нарастване на задлъжнялостта, което може да се отрази отрицателно върху способността на кредитополучателите да обслужват отговорностите си и да докара до повишаване на необслужваните заеми и обезценките при евентуално утежняване на икономическата среда ", показват от Българска народна банка. На база това равнището на антицикличният буфер бе вдигнато на 1%, като решението влезе в действие от 1 октомври тази година.

Новото решение, което влиза в действие от началото на 2023 година, взема поради тази продължаваща наклонност на фона на несигурността по отношение на развиването на икономическата среда.

" Текущата политика на банките за поддържане на кредитната интензивност в сегментите на жилищното строителство и на заемите, обезпечени с комерсиално и недвижимо имущество, въпреки и предпазена като самостоятелни кредитни решения и покрита с наличните ликвидни и финансови буфери, има общосистемна проекция, което постанова продължение на самодейната позиция за построяването на буферен потенциал против цикличните опасности. ", показват от Българска народна банка.

" Предвид на запазващата се висока кредитна интензивност и несигурността във връзка с развиването на икономическата среда, покачването на нивото на антицикличния буфер от 1.0% на 1.5% в действие от 1 януари 2023 година има за цел да ускори устойчивостта на банковата система при напън върху доходността и финансовата позиция, провокиран от евентуално повишаване на необслужваните заеми и обезценките. ", написа в известието.
Българска народна банка дефинира равнището на буфера за рискови кредитни експозиции за осем банки
Управителният съвет на Българска народна банка дефинира осем банки у нас като „ други редовно значими институции ” (ДСЗИ) за финансовата система...
Прочети повече
В сходство с член 5, алинея 5 от Наредба № 8 на Българската национална банка, решението за увеличение на равнището на антицикличния буфер се оповестява 12 месеца преди влизането му в действие.

Още от ФИНАНСИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР