Българската народна банка приключи процеса по съгласуване и одобрение на

...
Българската народна банка приключи процеса по съгласуване и одобрение на
Коментари Харесай

БНБ приключи одобрението на дизайна на българските евромонети

Българската национална банка завърши процеса по координиране и утвърждение на дизайна на българските евромонети. След постигането на цялостна правна конвергенция на Българска народна банка с признатия през януари тази година нов Закон за Българска народна банка, това е последваща значима стъпка, която институцията извърши при подготовката за пълноправно участие на страната ни в еврозоната.

Дизайнът възпроизвежда актуалните знаци, изсечени върху българските разменни монети (Мадарски конник – на монети от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента; Св. Иван Рилски – на монета от 1 евро; и Паисий Хилендарски – на монета от 2 евро).

Процесът до момента мина през шест стадия.

Предстоят още три стъпки. Първо, разработване на евромонети с българска национална страна в количество до 1 млн. броя за всеки номинал за тестване на качеството на създаваните монети и узаконяване на българския „ Монетен двор “ ЕАД.

Следва пристъпване към постоянно произвеждане на нужните количества евромонети с българска национална страна след Решението на Съвета на Европейски Съюз за приемането на еврото от Република България.

И най-после, издаване на евромонетите с българските знаци, считано от датата на приемане на еврото от Република България за законно платежно средство.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР