Българската народна банка на 10 април официално утвърди реда за

...
Българската народна банка на 10 април официално утвърди реда за
Коментари Харесай

Отсрочване на кредита - какво трябва знаем

Българската национална банка на 10 април публично утвърди реда за отлагане на вноските по заемите, препоръчан от Асоциацията на банките. Всъщност става дума за така наречен краткотраен мораториум по банковите заеми, представян в обособени медии и като "кредитна почивка ", макар че този термин е много неакуратен. Механизмът за облекчения на клиентите, изпитващи усложнения в резултат на епидемията, се базира на насоките на Европейския банков орган, издадени на 2 април.

Какво би трябвало да знаят потребителите

- Мораториумът разрешава само отлагане на отговорности. Той не съставлява опция за опрощаване или намаляването им, т.е. отлoжeнитe внocĸи ocтaвaт дължими.

- Отсрочването вноските може да бъде за период до 6 месеца , само че не по-късно от 31 декември.

- Отлагането може да обхване всички изискуеми суми или единствено главница.

- Съответният механизъм ще се избира по взаимно единодушие сред банките и техните клиенти.

- Облекченията важат само за клиенти с изрядно кредитно досие. Разсрочваните отговорности би трябвало да са били постоянно обслужвани или с просрочие не повече от 90 дни към 1 март 2020 година

- Клиентите могат да изискат пролонгация по отговорностите си до 22 юни.

- Клиентите би трябвало да заявят категорично пред обслужващата ги банка, че желаят да се възползват от предлаганите облекчения.

- Банките се произнасят по заявките до 30 юни

- Крайната дата може да варира според от датата, на която клиентът е изискал да се възползва от отсрочването и от съществуването на просрочени вноски към тази дата.

- Мораториумът важи, както за банките по този начин и за дъщерните им сдружения

При отсрочване на заплащанията по едно и също време на лихви и главници, капитализация на лихвите не се позволява. При договаряне на новия погасителен проект, след привършване на периода на мораториум, длъжникът заплаща отсрочената рента, само че банката не му начислява спомагателна рента върху отсроченото лихвено заплащане.

При отлагането единствено на главницата, длъжникът продължава да обслужва дължимите за периода на мораториума лихви. След привършване на контрактувания период на мораториума се изготвя нов погасителен проект, който да обхване целия излишък от дълга, в това число неплатена главница по време на гратисния интервал. Новият погасителен проект се удължава според от броя на неплатените вноски, само че с не повече от 6 месеца.

Без скупчвания в офисите

От Асоциацията на банките поучават клиентите да наблюдават деликатно напътствията, известията и обявленията на банките на формалните им уеб сайтове, в клоновете им или направени по различен подобаващ метод. Това е извънредно значимо, с цел да се избегне нежелателното в актуалната епидемиологична конюнктура скупчване на огромен брой хора в офисите на банките. Препоръчително е клиентите, които желаят пролонгация по отговорностите си, да се авансово с банката онлайн или по телефона.

За главната група клиенти на банките, които ще продължат да изплащат постоянно вноските си по заеми, според контрактуваните погасителни проекти, с приемането на реда за отлагане не настъпват никакви промени.

Детайлите

- Всяка банка, приела да ползва мораториума, афишира обществено предлаганите облекчения на своя уебсайт, в банковите салони и по различен подобаващ метод. Обявлението се смята отправено до всички клиенти, отговарящи на условията. В обявлението се показва редът, по който банката ще договаря отлагане на отговорностите, както и началният миг, от който то ще бъде прилагано

- Искането за пролонгация може да включва както непогасени в период вноски преди подаване на настояването, по този начин и вноски с ненастъпил падеж. Ако към датата на отправяне на настояването за отлагане клиентът не е в веселба, отсрочването се ползва единствено за в бъдеще – във връзка с вноски с ненастъпил падеж.

- Клиентът има опция да се откаже от предоставения гратисен интервал по-рано от плануваното и да изиска правене на погасителен проект.

- Предлаганите механизми за отлагане и споразумяване на отговорности се отнасят единствено за контракти, подписани преди 31 март 2020 година

При револвиране на кредитна линия погасяването на вноските се отсрочва до 6 месеца, само че не по-късно от 31 декември 2020г. Не се образува минимална сума за възобновяване на кредитен предел по кредитна карта, считано най-рано от 01 февруари 2020 година, за период до 6 месеца, само че не по-късно от 31 декември 2020 година След приключване на гратисния период образуването на минимална сума за револвиране се възвръща и заемът се обслужва според първичния контракт.

За период до 6 месеца, само че не по-късно от 31 декември 2020г. дължимата месечна рента по заем - овърдрафт, се погасява за сметка на неусвоен предел или заплащането ѝ се отсрочва за период до 6 месеца след приключване на гратисния интервал.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР