Българската народна банка (БНБ) прогнозира забавяне на икономическия растеж през

...
Българската народна банка (БНБ) прогнозира забавяне на икономическия растеж през
Коментари Харесай

БНБ прогнозира свиване на икономиката през пролетта

Българската национална банка (БНБ) предвижда закъснение на икономическия напредък през първото тримесечие на 2023 година и даже спад напролет. Това излиза наяве от новия отчет на институцията за развиването на стопанската система на България.

Централната банка аргументира очакваното сгъстяване на облаците над българската икономика с влошените вероятности в международен проект, в това число и в главните търговски сътрудници на България. Институцията към този момент чака утежняване на външното търсене на български артикули и услуги през този интервал, а поради високата степен на отвореност на българската стопанска система и огромния дял на износа в Брутният вътрешен продукт може да се

очаква влошаването на външното търсене да се отрази в забележителна степен върху действителната икономическа интензивност в страната.

В допълнение на външните проблеми, съществуват и местни фактори за свиването на износа, като възбраната за експорт към страни, разнообразни от Украйна, на нефтопродукти от съветски нефт, както и планувани ремонтни действия във значими за износа предприятия в страната.

В банките

Централната банка чака покачването на лихвените проценти от страна на Федералния запас и на Европейската централна банка да продължат. Сигналите, че цикълът на стягане на паричната политика ще продължи, са причина за утежняване на изискванията за финансиране на българското държавно управление и на частния бранш.

Може да се чака наклонността на повишаване на лихвените проценти… относително бързо да се придвижва върху лихвените проценти на междубанковия паричен пазар в България и надлежно да продължи нарастването на лихвите по заемите и по депозитите в страната през първото тримесечие на 2023 година “, написа в икономическия отчет на Българска народна банка.

Лихвите в България не престават да порастват при започване на 2023 година

Все отново Българска народна банка акцентира, че повишаването на лихвените проценти на ЕЦБ се придвижва последователно и плавно върху лихвените проценти по депозитите и заемите в България.

Това е с помощта на мощната конкуренция в банковия бранш и огромния размер на привлечения запас от финансоовите институции.

Поскъпването на заемите в България стартира от есента и с това растежът на отпуснатите заеми стартира последователно да се забавя. Това се дължи основно на бизнес заемите, чиито лихви първо потеглиха нагоре.

Роля за закъснение на кредитирането играе и затягане на кредитната политика на банките поради нараснала оценка на риска и по-ниска податливост към вдишване на риск.

След забавянето на годишния ритъм на напредък на депозитите на семействата през първата половина на 2022 година, тази наклонност е прекратена от началото на третото тримесечие и растежът на депозитите стартира да се форсира с помощта на знаците за повдигане на доходността.

През 2022 година както компаниите, по този начин и семействата продължиха да икономисват най-вече в локална валута, като от второто тримесечие на годината се следи известно нарастване на депозитите на бизнеса в задгранична валута (главно в евро).
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР