Българската музикантка Гинка Герова Ортега е почина на 29 септември,

...
Българската музикантка Гинка Герова Ортега е почина на 29 септември,
Коментари Харесай

Скръбна вест: Известна българска музикантка почина в САЩ ВИД...

Българската музикантка Гинка Герова Ортега е умря на 29 септември, на 77-годишна възраст, написа детройтският ThomasMcAfee. В последните си дни тя е била заобиколена от фамилията си, което включваше двете й деца, внуци, брат, снаха, шурей и предан брачен партньор от 52 години.

Гинка е родена на 18 март 1944 година в Преслав, България, дребна, значително земеделска общественост под комунистическо ръководство. С музикални упоритости и неизменима поддръжка от родителите си, тя стартира музикалното си образование по пиано на седемгодишна възраст, като по-късно открива флейтата, която счита за своя „ същински глас “. В тийнейджърските си години Гинка е призната в музикалната консерватория във Варна, България, който е хубав град на Черно море, който притегля доста туристи.

Поради щастлива поредност от събития, тя емигрира в Съединените щати през 1962 година с родителите си, преподобния Георги Геров и Василка Герова, дружно с по-малкия си брат, Джийн. Те се преместили в Лорейн, Охайо и по-късно в Детройт, Мичиган.

Гинка има дипломи от Консерваторията в Оберлин, Държавния университет на Уейн и Музикалното учебно заведение в Университета на Мичиган. В Детройт Гинка среща любовта на живота си, Исус Ортега, за който се омъжва през 1969 година и те имат две деца, Ирена и Джулиан.

Като професионален музикант, Гинка свири по целия свят, в това число Съединени американски щати, Испания, Франция, Италия, Япония, Китай, Мексико, Йордания, Финландия и Карнеги Хол в Ню Йорк.

Гинка е извънредно дейна в музикалната сфера, вярвайки, че музиката е универсалният език на любовта и трансцендентността. Тя свири за задгранични сановници, държавни водачи и даже кралски персони. По-късно тя основава Международни концерти Música Viva и като живописен шеф съставлява локални и интернационалните гении за да чества международната просвета посредством музика. Тя е и създател на „ Годишния Мичигански фестивал на флейта “ в Оркестърната зала, който събра над 1000 млади флейтисти от цялостен Мичиган, изпълняващи дружно със световноизвестни майстори на флейта, всеки от които демонстрира свои лични обичайни флейти от целия свят.

За буйното си водачество и отдаденост на изкуствата в Мичиган и като член на Международния конгрес на дамите, Ортега беше определена за „ една от най -влиятелните дами в Мичиган “ от списание Corp. Удостоена с купата „ Музикален дипломат на Мичиган “ от губернатора, щата Мичиган и комисията по време на стогодишнината, тя съставлява щата Мичиган с поредност концерти в цяла Япония, изпълняващи като „ Дуото на Мичиган “.

Освен музикалния си принос, Гинка е всеотдайна брачна половинка и любяща майка и баба на четирима обичани внуци. Освен брачна половинка си, тя има щерка, Ирена Терво и брачният партньор й Уилям; наследник Джулиан Ортега и брачната половинка му Ан; четирима внуци, Йона, Мая, Сара и Маркъс; и нейният брат, Джийн Геров и брачната половинка му Мириам.

Тя се бори с рака на яйчниците в продължение на съвсем четири години и половина и през цялата си битка с заболяването, в никакъв случай не губи вяра. Сега тя се събира още веднъж с майка си Василка Герова и татко си преподобния Георги Геров.

Гинка ще бъде запомнена с пламенния си дух, възприятието си за завършения, любовта към природата, музиката и изкуството, безграничната сила и другарството с мнозина.
Вместо цветя, фамилията моли гостите да поддържат проучванията за рак на яйчниците с подаяние във Фонда за проучване на рака на яйчниците на името на Гинка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР