Българската минно-геоложка камара избра наскоро за свой председател инж. Драгомир

...
Българската минно-геоложка камара избра наскоро за свой председател инж. Драгомир
Коментари Харесай

Драгомир Драганов : Минната индустрия прави продукция за над 4 млрд.

Българската минно-геоложка камара избра неотдавна за собствен ръководител инж. Драгомир Драганов, който е и изпълнителен шеф на " Елаците-Мед " АД. Инж. Драганов има над 40-годишен опит в минната промишленост и геоложките изследвания. Разполага и с потвърдени управнически умения в цялостния индустриален развой на един минен комплекс. Успешно управлява повече от осем години " Елаците-Мед ", което е част групата " Геотехмин ". Инж. Драгомир Драганов е член на Управителния съвет на КРИБ и асоцииран член на Балканския минен конгрес.Той приема поста от проф. дтн инж. Николай Вълканов, който в продължение на два мандата оглавяваше Камарата. Проф. Вълканов остава почетен ръководител на Сдружението.

 
--> Близо 1/4 от разноските на сдруженията са за електрическа енергия Трябва да се актуализира Стратегията за развиване на добивната промишленост Войната в Украйна сподели, че Европейски Съюз би трябвало да е доста по-самостоятелен в добивната промишленост Браншът има стратегическа роля в амбициозните цели на Европа за декарбонизация Минните райони в България са водещи по икономическо и обществено развиване, споделя инж. Драгомир Драганов в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Инж. Драганов, поехте поста от проф. Николай Вълканов. Какво получихте като благопожелание и като съвет от предшественика си? Какво е предизвикването, което поехте? 

- Най-важното благопожелание, което получих от проф. Вълканов - експерт, посветил се на развиването и просперитета на минната промишленост, е да бъдем единни и да пазиме ползите на всяко едно сдружение от бранша.

Предизвикателствата са няколко и включват идните промени в нормативната база, осъществяването на поетите задължения от предходни държавни управления, които директно засягат въгледобива у нас, и дейности за смяна в позитивна посока на публичната настройка на част от популацията на страната към минния бизнес. Би трябвало да има по-добра осведоменост в обществото и отвън районите, в които се реализира минната активност. Трябва хората да знаят какво съставлява тя, за какво е нужна и с какво способства за развиването на други браншове и за обществото. 

- Освен ръководител на Камарата сте и изпълнителен шеф на " Елаците-Мед " АД. Запознат сте с преимуществата и минусите на минната промишленост в България. Кое е най-характерно за минното дело в страната сега?

- Минерално-суровинната промишленост има основно значение - от една страна, като структуроопределящ бранш в националната стопанска система, който е суровинна база за останалите промишлености. Браншът обезпечава до 5% от Брутният вътрешен продукт на страната и създава продукция на стойност над 4 милиарда лв.. Минните райони в България са водещи по икономическо и обществено развиване с висок стандарт на живот.  

От друга страна, минерално-суровинната промишленост има стратегическа роля в осъществяването на амбициозните цели на Европа за декарбонизация, за което са нужни част от суровините, които добиваме. Вятърни турбини, слънчеви панели, акумулатори, електрически коли - множеството от технологиите, които ще ни оказват помощ да преминем към климатична индиферентност, изискват достъп до разнообразни типове метали и минерали и минерали. 

- Пред минерално-суровинната промишленост през днешния ден има редица провокации - екологични и обществени проблеми, социална съпротива. Какво е решението за тези провокации? 

- Предизвикателство за нас е смяната на публичната настройка към минната промишленост. Негативните настроения се образуват главно в райони, в които няма рандеман на първични материали и хората там нямат действителна визия по какъв начин работят актуалните минни компании. Тук намират почва спекулативни послания към хората, които постоянно са подбудени от материални ползи, които нямат нищо общо нито с екологията, нито с изгодите за обществото в района. Това води до пропуснати благоприятни условия за икономическо и обществено развиване в тези обитаеми места.

Минните предприятия сполучливо ръководят този аспект от активността си. Ние освен минимизираме екологичните последствия от добива и преработката, само че осъществяваме и редица начинания, които надалеч надвишават законовите отговорности във връзка с възстановяване на околната среда в районите. 

- Европа и светът не престават да живеят под знака на войната в Украйна. Това е предизвикателство както за българската, по този начин и за световната стопанска система. Как в екипа на Минно-геоложката камара оценявате тази комплицирана обстановка? 

- Войната в Украйна сподели, че Европейски Съюз би трябвало да е доста по-самостоятелен в добивната промишленост. Очевидно е, че става все по-важно комерсиалните потоци да се реализират сред политически сигурни сътрудници. Тази нужда ще се задълбочава. Мина времето на оптимистичната глобализация. Поради това и Европейски Съюз приготвя инструкция за стратегическите първични материали, към които спада и медта, с цел да форсира разрешителните процедури в този бранш до две години, а не както е до момента повече от 10 години да са нужни за осъществяване на един план. Войната сподели, че Европейски Съюз не би трябвало да зависи от несигурни интернационалните снабдители, които елементарно се изкушават да го изнудват политически. Това постанова уверено да се засилят връзките сред сигурни добиващи пазари и политически сигурни пазари на консумация на метали.

Предизвикателство са и новите цели на Европа до 2030 година, че Европейски Съюз би трябвало да добива най-малко 10% от стратегическите си първични материали вътре в Съюза, както и да преработва 40% от своите стратегически първични материали. Капацитетът за преработване на Европейски Съюз би трябвало да може да създаде минимум 15% от годишното ползване на Съюза на всяка стратегическа суровина. Европейски Съюз не би трябвало да бъде подвластен от една-единствена трета страна за импорт на повече от 70% от някои стратегически първични материали.

- Какво би трябвало да се предприеме?

- Необходимо е да се покачат знанията за наличните запаси и залежи в границите на България и Европейски Съюз, в това число надълбоко залягащи руди, и да разработят стратегии за изследване. Трябва да се актуализира Стратегията за развиване на добивната промишленост в светлината на поставените от Евросъюза нови цели. Важно е и да се изготвят национални стратегии за общо изследване най-малко на всеки 5 години. И не на последно място обществото би трябвало още веднъж да се образова и да свикне с един здравословен баланс сред добивна индустрия и екология. Не би трябвало изкуствено да се истеризира този спор, а да се търсят научните експертни резултати.

- Как посрещате провокациите в компанията, която вие управлявате - " Елаците-Мед "?

- В " Елаците-Мед " посрещаме тези провокации с интензивна работа по обезпечаване на нужните материали (част от които са от зоната на военния конфликт) за гарантиране на непрекъсваемост на работния развой и повишение на успеваемостта на производството по този начин, че да имаме опция да посрещнем и интервал на неподходяща обстановка в цените на металите. 

- Много значим тези дни е казусът с обезпечаването на работна ръка за съвсем всички браншове на българската стопанска система. Как стои този въпрос в минно-геоложкия бранш? 

- По отношение на образованието - грижим се, с цел да не изпитваме дефицит на експерти. Като че младежите към момента не осъзнават вероятностите, които браншът дава за кариерно развиване. За да променим това, на локално равнище работим доста интензивно с професионалните гимназии, развиваме дуалното обучение. През миналата образователна година в страната се образоваха близо 300 възпитаници в дуална форма на образование по 31 специалности, свързани с сектора. 104 ученика приключиха своето дуално образование през 2023 година Работим с над 10 професионални гимназии в страната. Ежегодно вложенията единствено в обучение са над 1 млн. лева

Партнираме си доста сполучливо и с Минно-геоложкия университет, Университета по архитектура, строителство и геодезия и Химико-технологичен и металургичен университет, с цел да приобщим бъдещите експерти в промишлеността, да допринесем с практическо образование за тяхното развиване и да им осигурим работа. В трите университета имаме над 100 стипендианта и над 300 студента участваха в летни стажове по предприятия.

- Как може да бъде предпазен националният интерес в енергетиката и непокътната позицията  на страната като основен състезател в района и Европа, при съблюдаване на постигнатите и идни за използване съглашения в границите на Евросъюза?  

- Чрез вложения в модерни технологии, които да доведат до понижаване на себестойността на производството и покриване на  екологичните стандарти. Това ще докара до опазване на базовите мощности за произвеждане на електрическа енергия от въглища, които са и балансиращи в цялата енергийна система на страната и района. 

Несъмнено сега салдото на нашата енергийна система се реализира с помощта на въглищата. За нас е жизненоважно да имаме сигурни и непрекъснати доставки на електрическа енергия, а също по този начин това да е на конкурентна цена по отношение на европейските пазари. Близо една четвърт от разноските на сдруженията са точно разноски за електрическа енергия, което ни прави една от най-енергоемките промишлености в страната. Тук би трябвало да се означи националното значение на производителите на базова електрическа енергия. Благодарение на това, че ги има, обезщетенията за бизнеса бяха от изгода за опазване на конкурентоспособността на нашата стопанска система на европейските пазари. Минният отрасъл влага и в планове за рандеман на зелена сила.

- Какво благопожелание бихте отправили към вашите сътрудници от бранша по случай Деня на миньора?

- Както постоянно да са здрави, да имат сигурност в приходите си за дълги години напред, което, несъмнено, е грижа на вложителите и институциите. И благоденствие!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР