Българската компания Насекомо (Nasekomo), която се занимава с производство на

...
Българската компания Насекомо (Nasekomo), която се занимава с производство на
Коментари Харесай

Българската Насекомо получава близо 5 милиона лева за развитието на бизнеса си

Българската компания " Насекомо " (Nasekomo), която се занимава с произвеждане на инсектен протеин, получи най-големият грант за новаторски услуги и артикули от 4 884 611, 10 лв. по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). Това излиза наяве от оповестените документи от Министерството на нововъведенията и растежа. От родния стартъп потвърдиха новината пред Money.bg.

Средствата се дават на новаторски компании, работещи главно в областта на ИТ технологиите.
 Снимка 329269
Източник:

От " Насекомо ", които имат плантация за ларви в село Лозен край София, обявиха, че ще употребяват финансовия запас за по-добро развиване на иновативни продукти и услуги.

" Насекомо " в топ 50 на новаторските компании в Централна и Източна Европа

Българската компания се занимава с произвеждане на инсектен протеин

През 2022 година компанията зае място измежду най-хубавите 50 новаторски компании в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), намирайки място в ранглиста, направена след изследване на " Net Zero Future 50 ", в което се преглеждат вложенията в климатични технологии.

" България има доста сериозен капацитет за развиване на насекомовъдството и ние бързаме, с цел да изпреварим останалите страни от нашия район. Въпреки триумфът, който страната ни жъне, с помощта на развиването на този бизнес, е нужна по-голяма поддръжка от страната и смяна на нормативните уредби, разяснява пред Money.bg съпредседателят на Асоциация " Насекоми " у нас Анатоли Ценов.

Общо 12 компании ще получат над 34 милиона лв. за основаване и развиване на новаторски услуги и артикули. Това са приложения в региона на осведомителните технологии, изкуствения разсъдък и работата с огромни данни.

Средствата са по четвъртата мярка от ПВУ - Подкрепа за новаторски предприятия, отличени с " Печат за високи достижения " от Европейската комисия. Общият бюджет на процедурата е 118 милиона лв., а документи по нея се одобряват на два приема. Вторият се чака да стартира при започване на 2024 година.

" Идеите и разработките на тези 12 компании са оценени като високо качествени и развиват нови артикули и услуги с висока добавена стойност за стопанската система ", написа в известие на Министерството на нововъведенията и растежа.

Компанията " Насекомо " е учредена през 2017 година. Тя създава автоматизирани решения за развъждане на инсекти и построява новаторска платформа за повишение на успеваемостта на производството на инсектен протеин.

Важно конкретизиране е, че когато приказваме за артикули от инсекти, в всеобщия случай това са протеинови масла и брашна като съставки в храни, които постоянно са тестени.
 Nasekomo стартира произвеждане на артикули от инсекти край София
Тази компания стартира произвеждане на артикули от инсекти край София

Амбициите на компанията са да завземе световен пазарен дял в тази ниша
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР