Българската ислямска академия (БИА), създадена с подкрепата на руския президент

...
Българската ислямска академия (БИА), създадена с подкрепата на руския президент
Коментари Харесай

С подкрепата на Путин. В Русия откриха Българска ислямска академия

Българската ислямска академия (БИА), основана с поддръжката на съветския президент Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград,... към профила, отвори през днешния ден порти в град Болгар, в южната самостоятелна република Татарстан, съобщи РИА Новости.

Лидерът на Татарстан - Рустам Миниханов подписа декрет за основаването на БИА през ноември 2015 година, а няколко месеца по-късно образователното заведение получи акредитация. Образователната институция бе учредена по самодейност на Духовното ръководство на мюсюлманите в Русия, водачи на мюсюлманската общественост, федералните и републиканските управляващи. Строежът на комплекса продължи една година и неотдавна бяха признати първите 40 студенти. Кандидатите полагаха изпити по арабски език и познаване на ситуациите на исляма.

Миниханов означи при тържествената гала по откриването, че главната цел на БИА е да приготвя висококвалифицирани имами, които да продължат богатите обичаи на мюсюлманското богословие. Той прикани възпитаниците и преподавателите в БИА да дадат нов подтик на проучванията на културно-историческото завещание на района.

Novini.bg напомня: Болгар е бил център на основаната през втората половина на 7-ми век от брата на хан Аспарух – хан Котраг - Волжка България. Държавата при започване на ХIII в. е станала притежание на татарите, които са наложили исляма в тези земи. Първият съветски цар Иван Грозни през 1566 година е разгромил Казанското ханство и е добавил към купите си и "Владетел на българите ". Много поданици на Татарстан в края на ХХ и началото на ХХI век започнаха да се афишират за българи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР