Българската икономика ще отбележи растеж от 3,4 % тази година,

...
Българската икономика ще отбележи растеж от 3,4 % тази година,
Коментари Харесай

Оптимистична есенна теория за българската икономика представи Министерството на финансите

Българската стопанска система ще означи напредък от 3,4 % тази година, сочи есенната прогноза на Министерството на финансите. Инфлацията ще се форсира до 2,8% в края на тази година, само че през идващите три години ще се забави с елементи от %. Безработицата ще продължи да спада, само че с по-бавни темпове, съобщи БНР.
Икономиката на България ще нарасне през 2019 година с 3,4% макар предстоящото закъснение на растежа през втората половина на годината, се показва в неревизираната " есенна макроикономическа прогноза " на Министерството на финансите.

В съпоставяне с пролетната прогноза през 2019 година забавянето на растежа на международната стопанска система ще бъде по-осезаемо през настоящата година и малко по-ниско през 2020 година, само че в средносрочен интервал повишаването на международния Брутният вътрешен продукт ще остане устойчиво, предвижда финансовото министерство.

Забавянето на растежа на европейската стопанска система през 2019-а е предстоящо, само че интернационалните финансови институции удостоверяват, че през идната година европейската стопанска система и еврозоната ще отбележат по-висок стопански напредък.

Реалният напредък на брутния вътрешен артикул на България се форсира през първите шест месеца на годината до 4,1 %, като по-високият растеж се дължеше главно на развитията през първото тримесечие, до момента в който през второто бе регистрирано закъснение, идващо както от понижение на запасите, по този начин и от спад на износа.

Вносът също регистрира намаляване, което спомогна за образуване на позитивен принос на чистия експорт към растежа на Брутният вътрешен продукт. През втората половина на годината финансово министерство чака повишаване на вноса, защото стопанската система се нуждае от първични материали, както и от потребителски и капиталови артикули.

Въпреки това закъснение Министерството на финансите продължава да предвижда, че Брутният вътрешен продукт на нашата страна ще нарасне с 3,4 %, като частното ползване ще остане главен мотор на растежа. Публичното ползване също регистрира мощно показване през първите шест месеца и ще има позитивен принос за растежа на Брутният вътрешен продукт за цялата сегашна година.

През 2020 година се чака икономическият напредък да се забави доста едва до 3,3 %, като вътрешното търсене ще остане водещо.

През първото полугодие броят на заетите се усили, а нивото на безработица означи исторически най-малко. През 2019 година се предвижда повишаване на заплащането на труда с 8 %, преди да се забави до 7,4 % през 2020 година

Средногодишната инфлация за актуалната година ще доближи 2,5 % по отношение на 2,6 % през предходната година преди да се забави до 2,1 % през 2020 година Поскъпването на храните и услугите ще има най-сериозен принос за инфлацията, като в края на годината показателят на потребителските цени се чака да се усили до 2,8 %. Повече от 5 % ще нарастнат храните на годишна база.

Според финансовото министерство, главните опасности пред осъществяване на " есенната прогноза " са свързани с нестабилната геополитическа конюнктура и повишения брой протекционистични ограничения (търговското напрежение в международен план), като по-сериозните опасности са свързани с несигурността към Брекзит, комерсиалната война САЩ-Китай и забавянето на китайската стопанска система.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР