Българската и сръбската страна ще създадат съвместна работна група за

...
Българската и сръбската страна ще създадат съвместна работна група за
Коментари Харесай

България и Сърбия създават съвместна работна група за сътрудничество в използването на ядрени технологии


Българската и сръбската страна ще основат взаимна работна група за съдействие в мирното потребление на нуклеарни технологии. За това се договориха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът по въпросите на нововъведенията и софтуерното развиване на Република Сърбия Ненад Попович.

Двамата разговаряха през днешния ден в Министерството на енергетиката по покана на министър Петкова.

Тя описа пред своя сръбски сътрудник за дългогодишния опит на България в мирното потребление на нуклеарната сила, който може да бъде от изгода за сръбската страна.

Министър Попович осведоми, че сръбската страна се е договорила с " Росатом " за взаимно създаване на проучвателен център за нуклеарна просвета, технологии и нововъведения. Той акцентира, че неговата страна разчита на България да показа своя 40-годишен опит в сполучливото развиване на нуклеарната енергетика.

Министър Петкова показа пред сръбския си сътрудник и елементи от процедурата за създаване на АЕЦ " Белене ", която към този момент е в ход. По нейните думи, планът може да се развие като районен и да спомага за осъществяване на европейските цели за декарбонизация.

Това се споделя в известие от четвъртък на министерство на енергетиката, оповестено на интернет страницата.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР