Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настоява в писмо до

...
Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настоява в писмо до
Коментари Харесай

Хотелиери искат да плащат в брой на чуждестранните работници

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) упорства в писмо до финансовия министър Асен Василев да бъде признато изключение в Закона за ограничение на заплащанията в брой, тъй че на задграничните сезонни служащи в туризма, които работят в хотели и заведения за хранене да може да се заплаща в брой вместо само по банков път, оповестиха от Асоциацията.

Към момента сходно изключение е в действие за сезонните селскостопански служащи.

" Със Закона за държавния бюджет на Република България (обн. Дъждовни води, бр. 66 от 2023г.) е променен Закона за ограничение на заплащанията в брой, като промените на последния влизат в действие от 1 септември 2023 година Съгласно чл.3, ал.1, т.3 от промени закон заплащанията на територията на страната се правят единствено посредством превод или внасяне по платежна сметка, когато са трудови хонорари по смисъла на Кодекса на труда, изплащани от работодатели със 100 или повече наети лица. Неоправдано изключенията по член 3, ал.1, т.3 се отнасят само до лицата, с които е подписан трудов контракт за краткотрайна сезонна селскостопанска работа.

Същите следва да обзет и задграничните лица с трудова претовареност в областта на хотелиерството и ресторантьорството ", безапелационни са от БХРА.

От Асоциацията акцентират, че приемането на сходно решение за смяна на закона не регистрира техническото усложнение и спомагателната тежест върху хотелиерския отрасъл, който през 2023 година се пробва да преодолее както отрицателните последствия от пандемията от КОВИД-19, по този начин и от военните дейности в Украйна.

В подписаното от ръководителя на БХРА Георги Щерев писмо се напомня, че от ден на ден хотелиери разчитат на наемане на сезонен личен състав от страни отвън Европейски Съюз поради неналичието на задоволително родни фрагменти.

Затова и се наемат чиновници от Украйна, Киргизстан, Армения, Молдова, Турция, Непал, Шри Ланка

и така нататък с записана сезонна претовареност в Агенция по заетостта и издадени 3 месечни работни визи.

" За разкриване на банкова сметка, съответното задгранично лице следва да посети банков клон, да подпише набор от документи и да изчака несъмнено време, с цел да получи карта, с която да има достъп до средствата по банковата си сметка. На процедура се оказва, че банковите офиси по Черноморието са претрупани (а в някои курортни комплекси няма такива офиси) и не могат да посрещнат големия брой задгранични лица, които желаят да си открият сметки или да бъдат обслужени в тях. Част от тези задгранични лица, които не работят непосредствено с посетители на хотелите,

не владеят различен език, с изключение на майчин, заради което те няма по какъв начин да подпишат бланка на български или британски език,

което постанова незабавно да се изготвят бланки на съответните езици или да се обезпечи преводач. Времето за издаване на карта (пластика) за достъп до банковите им сметки е към 20 дни. Ако лицето си отпътува при започване на септември, когато изтича 3 месечната му работна виза, то ще има преведена заплата, само че няма да има получена карта и физическа опция да си изтегли заплатата ", се изяснява в писмото до финансовия министър.

Проблем съгласно представителите на бранша има и със закриването на банковите сметки, защото нормално

хората работят до последния ден от работната си виза и нямат физическа опция да отидат до банков клон, с цел да закрият съответната сметка

и да изтеглят наличността по нея, изключително в случаите, когато отпътуват в неработен ден. При завръщане през последваща година, се оказва, че имат насъбрани банкови такси, които също са причина за възможен отлив на задгранични служащи, от които туристическият бранш се нуждае.

Решението пред бизнеса, който се бори да обезпечи работна ръка, е да не употребява дейно задграничния личен състав за късото време на работната му виза, а да обезпечи първоначално и в края на пребиваването му по няколко дни (включително логистика до банкови офиси, преводач и т.н.), с цел да успее да открие и закрие банковите си сметки, в допълнение към дните нужни за въвеждането му в работния развой и запознаването със съответни хотелски стандарти, коментират от БХРА.

" Гореописаните механически формалности, които не са били взети в поради при решението за изменение на Закона за ограничение на заплащанията в брой, ще имат отрицателен резултат върху задграничните чиновници с 3-месечни работни визи при избора им за страна, в която да работят.

Отделно от това основава в допълнение утежнение и неефективност за хотелския отрасъл ",

акцентират представителите на туристическия бранш.

Затова и от БХРА упорстват да се прегледа опцията за изключването на задграничните служащи с записана сезонна работа от изменението.

На 27 юли, когато депутатите гласоподаваха на второ четене текстове от законопроекта за държавния бюджет за 2023 година, с които се вършат промени в Закона за платежните услуги и системи, бе признато

от 1 септември да не се заплащат такси за обслужване и изтегляне от базова сметка, в която постъпват трудови хонорари.

Предложението беше по отношение на написаното условие в новоприетия Закон за държавния бюджет за тази година заплатите в предприятия с над 100 души да се изплащат единствено по банков път. Няколко дни преди този момент от Асоциацията на банките в България оповестиха, че банките работят интензивно и имат подготвеност самостоятелно да вкарат в къс период освобождение от такси по отношение на услуги по потребление на сметка с параметри, сходни на регламентираната в член 118 - 121 на Закона за платежните услуги и платежните системи платежна сметка за съществени интервенции за хора, получаващи по банков път трудови хонорари, когато те са в размер на минималната работна заплата. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР