Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) като национално представена организация

...
Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) като национално представена организация
Коментари Харесай

Хотелиери и ресторантьори срещу Велкова за 9% ДДС

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) като национално показана организация изрично се афишира за опазване на диференцираната ставка на Данък добавена стойност за заведения за хранене и заведения в размер на 9 на 100. Мнението си Асоциацията разгласява във връзка желаните промени, оповестени от министъра на финансите Росица Велкова.

" Не може в навечерието на изборите да се употребява управническото безвремие и отвод от вдишване на отговорност, с цел да се играят игри с бъдещето на цялостен един бранш ", акцентират от Изпълнителното бюро на национално показаната организация.
 Държавата ще търси спомагателни доходи от 6 милиарда лв., с цел да остане платежоспособна
Държавата ще търси спомагателни доходи от 6 милиарда лв., с цел да остане платежоспособна

Всякакви приказки за смяна на закрепения курс на лв. са апел за обир

Мярката би трябвало да се трансформира в трайна, както е в множеството страни от Европейски Съюз. В момента Данък добавена стойност за кетъринг и заведения за хранене в Европейски Съюз е понижен до ставки от порядъка на 4-5 на 100, напомнят от БХРА.

Намалението на Данък добавена стойност за заведенията за хранене е мярка не за понижаване на цените в заведенията за крайните клиенти , а за стабилизиране на бранша и по-лесно понасяне на загубите, нанесени от поредицата от рецесии, уточни зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров.

Не на последно място с мярката се подкрепя и опазване на фрагментите в бранша, които сега са на санитарния най-малко след двегодишна липса на работа и пренасочване в други браншове на стопанската система, акцентират от Асоциацията.

Надценката в ресторантьорския отрасъл е с високи стойности , има огромна разлика сред цената на фактурите по придобиване и осъществения стокооборот. Това води до невисок данъчен заем и от там до огромно данъчно обвързване. При естествени стопански условия това не би създавало проблеми в сектора. Но върху цената на труда не се начислява Данък добавена стойност и не се употребява данъчен заем. А високият % на Данък добавена стойност и високите равнища на труда изяждат принадената стойност. За голяма част от данъчно задължените субекти, като дребните и междинни компании и търговски обекти, това е съдбовно и те се оказват пред избора да банкрутират и затворят или да преминат в сивия бранш, обявиха от БХРА.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР