Българската хостинг компания NS1 се е насочила към клиентите в

...
Българската хостинг компания NS1 се е насочила към клиентите в
Коментари Харесай

Хостинг доставчикът NS1 планира разрастване на бизнеса в Азия

Българската хостинг компания NS1 се е насочила към клиентите в Азия, където възнамерява да наеме част от център за данни. Компанията ще се опита да навлезе и на пазара в Китай, макар че компликациите, свързани с регулаторни условия, са много съществени. На какво ще разчита NS1 изяснява Владислав Георгиев, шеф на NS1.

“През 2002 година започнахме с хостинг услугите GoTo.BG. Дотогава потребителите уеб страниците при снабдители на Интернет достъп (ISP) на сървъри, които наред с хостването изпълняваха и редица други функционалности. В чужбина редица компании към този момент предлагаха независими хостинг услуги и взехме решение, че има бизнес в даването на тези услуги и в България. След нас се появиха Dom.bg, Host.bg, разяснява Георгиев. - 6 години по-късно взехме решение да прекръстим Goto.bg на NS1.bg и от този момент работим под това име. Потребителите, които поддържат уеб сайтове от 2002 година насам, ни познават и под името Goto.bg, a новите клиенти единствено под марката NS1”, добавя той.

 Владислав Георгиев, шеф на NS1.Снимка: NS1

Облачни услуги

Промяната на името е последвана от въвеждането на заоблачен хостинг, като за задачата компанията взема решение да влага в твърдотелни дискове (SSD). „ Запознахме се с разликите сред корпоративния клас SSD и дисковете за всеобщия консуматор, като цените на всички SSD бяха много високи по това време. Потребителските модели разрешат доста по-малък брой презаписвания и „ умират “ по-бързо. Дисковете, които са конфигурирани в сървърите, би трябвало да презаписват по 24 часа дневно. Така че един потребителски модел би се развалил 100, даже 200 пъти по-бързо “, изяснява Владислав Георгиев.

Затова компанията решила да влага няколко десетки хиляди лв. и да купи верните дискове от корпоративен клас. “Да чукна на дърво, до момента нито един диск не се е развалил, а те работят непрестанно към този момент 4 години “, разяснява той.

Базираният на SSD заоблачен хостинг е повратен миг за компанията, защото бързо вижда преимуществата на облака. „ Все повече компании се насочиха към облачните услуги поради тяхната висока успеваемост - клиентът постоянно заплаща тъкмо за толкоз запаси, колкото употребява в дадения миг, изяснява шефът на NS1. - Ако разчита на физически сървър, без значение дали конфигуриран при него или при външен снабдител, той заплаща за цялостния потенциал и на процесорите, и на паметта, и на дисковото пространство, макар че не ги натоварва оптимално. “

От споделен хостинг към сигурността на личния заоблачен сървър

Вторият повратен миг за NS1 е преди към 2 години. „ Натрупали 14 години опит в хостинг услугите, установихме, че главният проблем на уеб страниците е тяхната сигурност. Сайтовете се хакват непрекъснато, тъй като постоянно употребяват безвъзмездни скриптове, платформи като WordPress, Joomla. Хакерите видяха, че тези платформи се употребяват всеобщо и бързо откриха пробиви в сигурността им “, споделя Георгиев. Най-голямата „ дупка “ обаче е при споделения хостинг. На един сървър се хостват от време на време по 300 -400 уеб страницата. Когато бъде хакнат и един от тези уеб сайтове, хакерът получава местен достъп до самия сървър и му доста по-лесно да нападна локално и останалите уеб сайтове, хоствани на този сървър.

„ Затова преди 2 години започнахме да построяваме нова услуга, която да разрешава на всеки притежател да си разреши собствен SSD основан заоблачен сървър, освен това на цена, близка до тази за споделения хостинг, изяснява Георгиев. - По принцип всеки може да си купи заоблачен сървър, само че разноските за него са много високи за множеството притежатели на уеб уеб сайтове. Средната цена на споделения хостинг проект е в границите на 5-6 лв. на месец. Същевременно цената на независим SSD сървър с включено ръководство и бекъп е към 70 – 80 лева/месечно.

Това, което успяхме да реализираме, е да създадем лична система за ръководство на облака, както и личен надзорен панел, сходен на известния cPanel. Клиентите не се грижат нито за администрацията на сървъра, нито за мониторинга или бекъп интервенциите. Те се занимават единствено с развиване на бизнеса и на уеб страницата си “, добавя Георгиев.

С помощта на личния надзорен панел за ръководство на облачната среда компанията икономисва редица разноски към външни снабдители. Клиентите не заплащат лицензи, които съставляват огромна част от крайната цена за сървъра. Същевременно всеки консуматор разполага със личен сървър с включено ръководство, с ежедневни бекъпи на далечен сървър, което му дава оптималната сигурност. „ В съпоставяне със споделения хостинг един уебсайт на личен сървър доста по-трудно може да бъде хакнат отдалечено, изключително в случай че е предпазен със комплицирани пароли и в точния момент се обновяват скриптовете и модулите му “, добавя Георгиев.

Това се схваща от систематичните админи, осведомени с ръководството на сървъри, само че е по-трудно за схващане от елементарния консуматор. На него не са му ясни техническите детайлности, които да подсигуряват, че неговите данни и данните на неговите клиенти, съхранявани на уеб страницата, да бъдат добре предпазени. Навлизането на директивата GDRP съответствува със стартирането на новата облачна SSD услуга. Директивата задължава притежателите на уеб сайтове по този начин да се грижат за персоналните данни на своите консуматори, че да е невероятно те да да бъдат употребявани за корист. „ За да защитят тези персонални данни доста от притежателите се ориентират към личен сървър. Споделените хостинг услуги се избират от по-статични уеб сайтове, които не събират персонални данни или информация, която да е сензитивна “, изяснява Георгиев.

Друго преимущество на услугата за лични SSD сървъри на NS1 е, че компанията обезпечава елементарно пренасяне от споделения хостинг към новия заоблачен сървър с надзорен панел, непосредствен до cPanel. „ Миграцията е лесна и уеб сайтът заработва незабавно след нея, като нашите експерти ревизират дали всичко работи правилно, твърди Георгиев. - Основната задача при преместването се поема от нашите админи, защото сходни миграции тормозят хората и постоянно това ги стопира да не подхващат тази крачка към облачния модел, който е доста по-сигурен и преференциален за тях. “

С взор и към непознатите пазари

Освен в България NS1 предлага от 11 години хостинг услуги и в Съединени американски щати посредством записана там компания. Тя обслужва клиенти от 120 страни и хоства към 700 хиляди уеб страницата. „ Повечето от тях употребяват споделен хостинг, а останалите клиенти са на виртуални и наети сървъри, само че и там от ден на ден се ориентират към SSD облачни сървъри “, разяснява Георгиев. - Хората се интересуват от новата услуга и избират да дадат няколко $ повече, вместо да споделят един сървър с двеста - триста други уеб страницата. “

Инфраструктурата на NS1 включва два центъра за данни, в което компанията е разположила лично съоръжение. Единият клъстер е в Telepoint София, а вторият е в Далас – TierPoint. Щатската компания има над 40 центъра за данни и NS1 работи с нея още от началото.

Все повече приложения разчитат на доста бърза реакция от сървъра, по тази причина бързината на информационните връзки е значима. „ Скоростта на интернет свързаността ни е доста добра, използваме доста на брой 10 Gbps портове за връзка с 4-5 доставчика по едно и също време, тъй че в случай че един от тях „ отпадне “, нашите рутери пренасочват автоматизирано трафика към дейните снабдители. За толкоз години на пазар към момента не сме се сблъсквали с спирания поради проблеми с мрежата “, съобщи Владислав Георгиев.

Заради разрастващия се интерес от клиенти в Азия NS1 възнамерява да наеме ЦОД и в Азия, тъй че да има точка във всеки район и услугите да са близки до посетителите на съответните уеб сайтове. „ Всеки притежател на уебсайт, който има гости от целия свят и желае географско систематизиране, може да го направи без проблем “, съобщи Георгиев

NS1 предлага и мрежа за разпространяване на наличие (CDN), която разполага с доста местни точки във всеки район по света, в тях се пазят копия на „ по-тежката “ и статична информация като изображения, JavaScript и други данни, които съставляват по-големия размер информация от уеб страницата. Така единствено динамичните данни се предават от отдалечения център за данни, което форсира зареждането на уеб страниците от страна на потребителите.

Наскоро в контролния панел на NS1 e внедрена и технологията NGINX като прокси, която кешира и динамичното наличие на уеб страниците. „ Можем да настроим тази функционалност по този начин, че клиентите да зареждат уеб страницата за по-малко от секунда. Инсталирана на потребителския сървър, тази функционалност разрешава на притежателя на уеб страницата да заплаща по-малко и за хостинг “, изяснява Владислав Георгиев.

Конкуренцията на огромните международни играчи

Според шефа на NS1, българският снабдител предлага няколко преимущества по отношение на международни снабдители като DigitalOcen, Amazon и други. “В съпоставяне с DigitalOcean, които също дават SSD сървъри, за цената, която заплащат, клиентите получават повече запаси. Освен това продуктът на DigitalOcean обезпечава по-малка надеждност – употребяват обособени физически сървъри за даване на виртуални машини и при прекъсване на физическият сървър, всички виртуални машини на нея също стопират, изяснява Георгиев. - С нашата услуга осигуряваме висока надеждност – когато физически сървър спре, виртуалните машини се трансферират автоматизирано на различен и спирането е единствено няколко минути “, добави той.

Георгиев е тествал идентични конфигурации и от Amazon, и от VULTR. “При процесорите нещата са ясни, само че при съхранението, от което най-вече зависи какъв брой бързо ще се правят интервенциите, нашите SSD конфигурации са 5 до 8 пъти по-бързи в съпоставяне със съперниците конфигурации “, твърди шефът на NS1.

 Щандът на NS1 на ревюто в Китай. Снимка: NS1

Щандът на NS1 на ревюто в Китай. Снимка: NS1

Наскоро компанията е взела участие в конференция в Далиан, „ Силициевата зона на Китай “. „ Това бе голямо събитие, на повърхност към 30 декара в постройка на 4 етажа. Посетителите бяха над 50 000 експерти освен от Китай, само че и от други страни, търсещи сътрудници. Там за първи път анонсирахме личен SSD сървър с вградено ръководство и бекъп, като доста компании бяха подготвени незабавно да ни станат клиенти сега, в който стъпим на китайския пазар. Навлизането там обаче е много сложна задача, има доста законови условия. Засега изследваме какви са опциите и какви старания би трябвало да поставим, с цел да успеем там “, разяснява Владислав Георгиев.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР