Българската федерация по естетическа групова гимнастика работи без бюджет в

...
Българската федерация по естетическа групова гимнастика работи без бюджет в
Коментари Харесай

Естетическата ни гимнастика работи без бюджет в последните три години

Българската федерация по естетическа групова гимнастика работи без бюджет в последните три години. Това разгласи на конференция президентът на централата Мариета Дукова.

През октомври тази година София беше хазаин на Европейското състезание по естетическа гимнастика, Световната купа и шампионата "Чалъндж ", а през 2018 година в България ще се организира Световно състезание в този спорт. Надпреварата ще бъде от 6 до 10 юни, само че към момента не е ясно в кой град ще се състои. "2018 година ще бъде третата година, в която освен не получаваме бюджет, само че и нямаме право да аплайваме за подобен. Вече даже не вършим опит да търсим аргументите за какво това е по този начин. Нямаме никакво финансиране. Затова тимовете се образуваха през юли ", разяснява Мариета Дукова. Тя разкри, че са получили 15 хиляди лв. финансиране от ММС за семейството на Европейското състезание.

От тях 10 хиляди са били за таксата към Международната федерация, а с останалите 5 хиляди е платено за наема на зала "Арена Армеец ", който общо е бил 30 хиляди лв.. От българската федерация търсят спонсор. Липсата на финансиране е попречило на българските тимове да вземат участие в стартове от Световната купа през тази година. Националният отбор при дамите се класира на пето място на Европейското състезание в София, а девойките приключиха на четвърта позиция. Тези влиятелни класирания са реализирани от тимове, които са били образувани три месеца преди шампионата на Европа. "Децата се класираха на четвърто място без подготовка. Трябва да имат повече надпревари, с цел да се обиграват. Надявам се следващата година да могат да вземат участие на шампионати отвън България ", сподели Кристина Ташева, която дружно с Елена Дукова е треньор на народен тим девойки.

"Момичетата се стараха за минимално време да се приготвят. Те дадоха поръчка, че следващата година могат да се борят за призовите места ", добави Дукова. В последните години тимовете от Русия и Финландия преобладават в този спорт. "Преди 2016 година не беше по този начин, тъй като България беше измежду медалистите. Но тук не признават този спорт за нищо съществено и по този начин самочувствието ни пада. Рускините са доста мощни освен с играта си, само че и в съдийския уред. Финландките не отстъпват, тъй като те са основали този спорт ", разяснява още Елена Дукова, която е арбитър и член на Международната федерация./БТА
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР