Българската електроенергийна система сега работи на пълни обороти и задоволява

...
Българската електроенергийна система сега работи на пълни обороти и задоволява
Коментари Харесай

Валентин Николов: Има остра нужда за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй

Българската електроенергийна система в този момент работи на цялостни обороти и задоволява потребностите както на страната ни, по този начин и дефицита на Балканите. Цената на изнасяната електрическа енергия е висока, по тази причина може да се каже, че посредством високата облага на държавните енергийни сдружения, " потребителите отвън страната спонсорират нашия бизнес ", разяснява Валентин Николов, енергиен специалист и дълготраен изпълнителен шеф на " Български енергиен холдинг " (БЕХ) в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

Той незабавно посочи, че това е моментна фотография, и в случай че не влагаме средства за развиване на нови мощности, ще загубим това преимущество - на нуклеарната и на въглищната енергетика.

Има остра потребност за започване построяването на 7-ми блок на АЕЦ " Козлодуй ", акцентира Валентин Николов, допълвайки, че има нужните предварителни изследвания и утвърждения за плана. По думите на енергийния специалист, в случай че да вземем за пример стартира строителството през идната година, реакторът може да влезе в употреба до 2032 година.

" При всички случаи имаме нужда от нов реактор, без значение дали до тогава ще излязат или не от употреба остарели енергийни мощности, тъй като потреблението на електрическа енергия нараства, включително поради електрическите автомобили. "

Договорът за приемане на свежо нуклеарно гориво от Русия за двата блока на АЕЦ " Козлодуй " изтича през 2024 година, уточни Николов. Затова би трябвало или да се направи търг, или да има диверсификация на горивото за пети блок. Започнала е лицензионна процедура на нуклеарното гориво на американската компания " Уестингхаус ", чака се до 2024 година тя да завърши и надлежно горивото да получи лиценз, изясни специалистът.

Издаването на лиценза за прилагане на горивото обаче зависи и от съветската страна, защото нашият регулатор е изискал експертно мнение за съвместимостта на съветското и американското нуклеарно гориво.

Що се отнася до отработеното нуклеарно гориво , употребяваното след 2017 година би трябвало в страната да се утилизира и съхранява. Експертът добави, че урановите мини в България са затворени, само че не са напълно изчерпани.

Приоритети на енергетиката на България през идващите 1-2 години, съгласно Валентин Николов

Основните цели на българската енергетика в средносрочен проект би трябвало да са: да стартира строителството на 7-ми блок на АЕЦ " Козлодуй " ; да се доизгражда електронергийната мрежа, с цел да поеме натоварването от ВЕИ проекти; и несъмнено, да стартира реализирането на планове за произвеждане на водород.

При това посочените планове би трябвало да стартират да се осъществят без бавене, тъй като другояче с изключение на възможни загуби в бъдеще, наши висококвалифицирани енергийни специалисти може за бъдат привлечени от други страни.
 Енергиен специалист: В дълготраен проект българската енергетика не може да работи без съветски газ
Енергиен специалист: В дълготраен проект българската енергетика не може да работи без съветски газ

Гост в предаването Money.bg е някогашният началник на БЕХ Валентин Николов
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР