Българската държава ще направи всичко необходимо, за да се изтеглят

...
Българската държава ще направи всичко необходимо, за да се изтеглят
Коментари Харесай

Част от българите в Афганистан - вече изведени от страната

Българската страна ще направи всичко належащо, с цел да се изтеглят българските жители от Афганистан. Това съобщи пред публицисти служебният министър на защитата Георги Панайотов след съвещанието на Министерския съвет. Той акцентира, че упорстват пред съдружниците да извърнат предпочитано внимание на изтеглянето на нашите жители и добави, че е сигурен, че те ще се върнат живи и здрави у дома.

На този стадий се знае за общо седем българските жители, които чакат евакуация от Кабул. Някои от тях към този момент експлицитно са поискали да бъдат изведени. " Поради това, че българските жители нямат обвързване да се записват пред българска държавна институция, страната не може да бъде безусловно прецизна в техния брой, само че на този стадий се знае за седем души ", посочи Панайотов, представен от Българска телеграфна агенция.

" България е в стеснен контакт със съдружници и сътрудници по отношение на евакуацията на българските жители от Афганистан, тъй като интервенцията на НАТО завърши, България няма собствен боен контингент на територията на Афганистан и нямаме сили и средства, разчитаме на съдружници и сътрудници ", посочи министърът.

По думите на Панайотов помощта на съдружниците е нужна, с цел да се подсигурява сигурността на нашите жители, те да са сигурни, че тяхната персонална сигурност ще бъде обезпечена. Преди ден или два на летището в Кабул беше прострелян заместник-ръководителят на задачата на Организация на обединените нации, това приказва за обстановката, уточни министърът.

Част от българските жители към този момент са изведени отвън страната, работи се по извеждането на останалите. Извеждането става по въздух главно, само че освен. В момента в Кабул има самолети на наши съдружници - главно американски, планувани са полети и на други съдружници като Чехия, Румъния, Нидерландия. България води диалози с тях.

" Кацането до летище Кабул, излитането от летище Кабул, сега не става доста просто. Трябва доста прецизна интервенция да се направи. Един от най-сериозните проблеми е напредването на подлежащи на евакуация от тяхното местоположение до летището. Градът се управлява от талибаните, не от съюзническите сили и това е много комплицирано упражнение ", уточни министърът.

Попитан дали е обсъждано на съвещанието на Министерски съвет присъединяване на България в общоевропейска скица, която да приюти афганистански жители, сътрудничили на съдружниците, Панайотов сподели, че информация ще има малко по-късно през днешния ден в комисията по външна политика на Народното събрание.

България е в непрекъснат контакт през Министерството на външните работи с нашите съседи. Има усилване на мигрантския поток, както неведнъж беше декларирано, в това число от министър Рашков в българския парламент, сподели Георги Панайотов.

Министерството на защитата може да взе участие в защита на държавната граница. Имаме създадени проекти за дейности при засилен мигрантски напън, както по продължение на българо-гръцката, по този начин и по продължение на българо-турската граница, уточни Панайотов.

Плановете са били прегледани при започване на август, като отчетите са, че те работят, доказано е, че Българската войска може да се включи. " По продължение на българо-турската граница сме подготвени да разположим до 1050 военнослужещи и 145 единици бойна техника -въздухоплавателни средства, хеликоптери, дронове, кораби, колесни машини, наблюдателни пунктове ", сподели още министърът на защитата.

Панайотов посочи, че към момента няма нужда, само че българската страна има подготвеност. Военнослужещите ще бъдат ситуирани 24 часа след заповедта. Това ще се случи при поискване от страна на министъра на вътрешните работи. В момента, по моя информация, Центровете за мигранти към момента имат потенциал, добави министърът.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР