Българската държава не е забранявала и не може да забрани

...
Българската държава не е забранявала и не може да забрани
Коментари Харесай

България не е забранявала и не може да забрани несъществуващ клуб в Благоевград

Българската страна не е забранявала и не може да забрани нефункциониращия в Благоевград по този начин наименуван македонски културен клуб, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Това е частно финансиран план и като подобен нито районната община, нито други държавни органи или институции могат да вземат отношение по отношение на действието му. Въпросната самодейност е въпрос на частна сделка сред притежателя на парцела и наемателя и органите на страната нямат никаква интервенция във връзка с нея.

Освен това след спонтанното „ отваряне “ на клуба в наличието на генералния секретар на президента Стево Пендаровски и водача на опозиционна партия ВМРО-ДМПНЕ Християн Мицкоски в Благоевград, въпросният изобщо не е проработил и от този момент е заключен, съобщи кореспондентът на БГНЕС от Благоевград.

Реакцията на организацията е в отговор на формалното изказване по-рано през днешния ден на водача на македонската партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, за което БГНЕС заяви, че е внесъл в Народното събрание на РСМ предложение да бъда затворени неотложно българските клубове в Северна Македония като реципрочна мярка поради затварянето на културния клуб в Благоевград.

„ Не бива да се чака и би трябвало без закъснение да се пристъпи към неотложно закриване на тези клубове, които са отворени на наша територия. Това е политическа взаимност поради затваряне на клуба в Благоевград “, съобщи ръководителят на ВМРО-ДПМНЕ. По думите му не би трябвало да се позволява и нов, „ даже и да носи името на Пейо Яворов или Димитър Благоев “.

БГНЕС напомня, че по-рано от българското Министерство на външните работи обявиха, че отварянето на частния клуб на 30 октомври в Благоевград се възприема като провокация. Между България и РСМ действа конвенция от 2003 година, която планува основаването на Културно-информационен център на България в Скопие и надлежно на РСМ в София. За основаването на техни филиали и нови културно-информационни центрове ще бъде належащо инспектиране на цялата конвенция или подписване на нова, а това е един извънредно дълъг развой. " Подобна самодейност към момента няма. За да бъде сполучлива такава, би трябвало да има два фактора - страната, която предприеме самодейността, първо, би трябвало да си даде сметка до каква степен тя съответствува с това, което е записано в Договора за добросъседство и в протоколите към него (2019 – 2021 г.), и, второ, дали ще бъде посрещната сходна самодейност с нужното равнище на доверие в приемащата страна “, завиха от Министерство на външните работи.

„ Очевиден е опитът на опозиционни македонски партии да предизвикат напрежение в София и в Скопие посредством отварянето на частен клуб с името на български стихотворец “. Това бе посочено още в позицията на Министерството на външните работи за идното разкриване на клуб " Никола Вапцаров " в Благоевград.

„ Очевидно става дума за отклонение на публичното внимание от битката на българите за права в Северна Македония. Физическо лице, което се показва за част от несъществуваща неправителствена организация, е наело частно помещение от друго физическо лице. Семейството на Никола Вапцаров е възмутено от потреблението на името на поета в сходни провокации, не е дало позволение и акцентира българското самоопределяне на поета “, акцентира по-рано Костадин Коджабашев, зам.-министър на външните работи.

Според публикувана по-рано информация, културният център е управителен от Македонското съдружие за отбрана на главните самостоятелни човешки права – „ организация, която пази правата на угнетеното македонско малцинство в България ”. Уточнява се, че сдружението получава финансови средства от Македонското интернационално придвижване за правата на индивида.

БГНЕС напомня, че на 14 октомври Комисията за отбрана от дискриминация разгласи, че " българският клуб Иван Михайлов от Битоля дискриминира и наскърбява антифашистите от Народно-освободителната битка ".

През последните месеци в РСМ бе проведена мощна антибългарска акция във връзка на двата български клуба - " Ванчо Михайлов " в Битоля и " Цар Борис III " в Охрид. Първият клуб бе опожарен, а виновникът пуснат на независимост. Срещу втория при откриването бяха хвърляни камъни и яйца.

На 17 октомври депутатите от Народното събрание на районен съд Македония утвърдиха да се внесе по съкратена процедура препоръчаният от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ проектозакон за изменение и допълнение на Закона за сдруженията и фондациите, а предлагането бе признато с цялостно единогласие от всички присъстващи 84 депутати без нито един „ срещу “ или „ въздържал се “. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР