Българската банкерка е арестувана в Лондон по подозрения в участие

...
Българската банкерка е арестувана в Лондон по подозрения в участие
Коментари Харесай

Българска банкерка арестувана в Лондон заради измама за 2 милиарда долара

Българската банкерка е задържана в Лондон по съмнения в присъединяване в машинация за 2 милиарда $, оповестява Би Би Си, представено от Нова тв. Детелина Събева е един от тримата някогашни чиновници на банката " Креди Сюи ", за които американските управляващи допускат, че са забъркани в скица с компании в Мозамбик.

Освен Събева, в ареста в четвъртък се озовали и двама нейни сътрудници, както и ексфинансовият министър на Мозамбик. Банкерите са били освободени под гаранция.

Тримата банкери са упрекнати в интрига, нарушаваща антикорупционните закони в Съединени американски щати и пране на пари. Това е записано в обвинителен акт на Окръжния съд в Ню Йорк. Магистратите упорстват обвинените да бъдат екстрадирани и съдени в Съединени американски щати.

Според прокуратурата, в интервала 2013 – 2016 година, посредством серия от преводи, обвинените осъществили лъжливи планове, като употребявали държавни компании от Мозамбик. По първични данни схемата включвала заеми към въпросните компании в африканската страна. Целта е била да бъдат подмамени вложители, някои от които – американски жители.

Част от парите – най- малко 200 млн. $, забърканите получили като подкупи. Такива получавали и членове на държавното управление в Мозамбик.

От " Креди Сюи " декларират, че против самата банката не са предприемани никакви дейности, а обвинените в закононарушения нейни чиновници са нарушили вътрешните й разпореждания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР