Българската банка за развитие участва активно в енергийния преход на

...
Българската банка за развитие участва активно в енергийния преход на
Коментари Харесай

ББР е ефективен партньор в енергийния преход на бизнеса

Българската банка за развиване взе участие интензивно в енергийния преход на страната. Компаниите в зеления портфейл на банката са нарастнали до една четвърт от общия брой на компаниите, които ББР е подкрепила в последните две години. Това съобщи изпълнителният шеф на банката Цанко Арабаджиев на конференцията „ Energy of Tomorrow ”, проведена от Инвестор Медия Груп.

Той посочи, че зелените критерии за предприятията са напълно съгласно условията на Европейската капиталова банка, която е сътрудник, осигуряващ техническа помощ при изработването на вътрешнобанковите правила на ББР за оценка на плановете, оповестяват от пресцентъра на банката.

Малкият и междинен бизнес има повишен интерес към стратегиите, свързани с прехода към нисковъглеродна стопанска система.

Безспорно една от най-търсените стратегии на ББР е тази за слънчева сила, осигуряваща планово финансиране за инсталацията на фотоволтаични централи. Чрез нея се построяват уреди на стойност до 5 млн. лева със период на погашение до 15 година и гратисен интервал от 18 месеца.

По отношение на фирмите, които извършват планове по национални и европейски стратегии (НПВУ и ЕСИФ), ББР обезпечава мостови запас за осъществяване на плановете преди приемане на безвъзмездната финансова помощ. По стратегиите се финансират ограничения, свързани с модернизацията и дигитализацията на предприятията за повишение на тяхната енергийна успеваемост.

Осигуряване на ликвиден запас с по-ниски условия за поръчителство дават и стратегиите с гаранция по европейската стратегия Invest EU, чийто прилагащ сътрудник в България е ББР.

През последната година банката подписа съглашения за общо 700 млн. лева с Европейската капиталова банка и Банката за развиване на Съвета на Европа, които в допълнение ще улеснят достъпа до финансиране на българския бизнес. 29 март 2024 година

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР