Българската банка за развитие излезе със странно обяснение за скандалния

...
Българската банка за развитие излезе със странно обяснение за скандалния
Коментари Харесай

ББР замазва скандала с огромния заем към колекторска фирма


Българската банка за развиване излезе със необичайно пояснение за скандалния заем, провиснал преди дни на колекторска компания с доходи от 2000 лв.. Кредитът, за който стана ясно през вчерашния ден, е в размер на 75 милиона лв.. Оказва се обаче, че това няма да е единична интервенция, а е част от нова стратегия на банката, която ББР е стартирала по лична самодейност за " увеличение на ликвидността във финансовата система ", написа Медиапул.

Вчера стана ясно, че на 26 март ББР е отпуснала голям индивидуален заем – 75 млн. лева, на компанията " Свети Георги Груп ", която е оповестила едвам 2000 лева доходи за активността си през 2008 година и има 50 000 лева капитал по данни в Търговския указател. Дружеството е обвързвано с колекторската компания " С. Г. Груп ", която в края на 2019 година пласира огромна емисия облигации за 236 млн. лева, употребена най-малко отчасти, с цел да придобие голям пакет - 538 млн. лева, неприятни заеми от Първа капиталова банка, както заяви в. " Капитал ".

Необичайно за практиката на ББР, която нормално отхвърля да разяснява съответни свои заеми, този път управлението реши да се оправдае за заема.

Този заем бил " първа стъпка " по стратегия на банката за увеличение на ликвидността във финансовата система. Инициативата се финансира със личен запас на банката и планува целево кредитиране на едно от най-големите профилирани сдружения за ръководство на неприятни заеми. Финансирането ще разреши две от комерсиалните банки на пазара да се разделят с част от проблематичния си портфейл и да насочат запас за нови заеми на микро, дребните и междинни предприятия, написа в известие на държавната банка.

В същото време страната разгласи ББР като един от главните фактори в ограниченията, подхванати за преодоляване на икономическата рецесия към ковид. Правителството усили капитала на банката, с цел да може тя да разпредели средства към комерсиалните банки, които пък да отпускат заеми на бизнеса и на служащи в неплатен отпуск. Финансовата институция ще разполага с два пакета от по 700 млн. лв. - като портфейлни гаранции към комерсиалните банки и за поддръжка на банковата система.

Вицепремиерът Томислав Дончев разяснява, че е сюрпризиран от новината за големия заем към колекторката компания. По думите му информацията не звучи добре и банката би трябвало да даде пояснение.

ББР е в ресора на икономическия министър Емил Караниколов. Заради противоречивата трансакция дясната групировка " Демократична България " още веднъж изиска оставката на основния изпълнителен шеф на банката Стоян Мавродиев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР