Българската банка за развитие (ББР), Европейската банка за възстановяване и

...
Българската банка за развитие (ББР), Европейската банка за възстановяване и
Коментари Харесай

Две банки и инвестиционен фонд ще спасяват Булсатком

Българската банка за развиване (ББР), Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) и лондонският капиталов фонд Blantyre Capital влизат като акционери в " Булсатком ". Това разгласи през днешния ден на специфична конференция Макс Зиф, основен специалист по преструктурирането и краткотраен изпълнителен шеф на компанията, която предлага платена телевизия. 

Споразумението си с новите вложители, които ще бъдат и акционери в сдружението е подписано преди дни. Сделката договаря понижаване на дълга на компанията с повече от 80% - от 700 милиона лв. до близо 140 милиона лв., включвайки спомагателна инвестиция от 60 милиона лв. за преструктуриране на Булсатком. Заедно с основните вложители в  бъдещата акционерна конструкция остава и досегашният притежател Пламен Генчев. Той даже е поканен за ръководител на борда на бъдещата конструкция. Другият съсобственик Максим Заяков е напуснал още през лятото на предходната година и се занимава единствено с сдружението " България сат ". То беше основано през 2015 година, когато компанията финансира първия български спътник, изстрелян в космоса. Именно тази инвестиция обаче докара до последователно задлъжняване с над 700 млн. лева

Новите акционери на процедура са кредитори на " Булсатком ", които ще получат дял в компанията. Никой от тях няма да държи мажоритарния пакет акции, само че към момента не е ясно по какъв начин ще бъдат разпределени дяловете. Основните акционери са постигнали единодушие по възгледите си за бъдещото развиване на Булсатком и във връзка с идващите стъпки от процеса на преструктуриране с фокус върху запазването на всички близо 2000 работни места в компанията. До този инвеститорски ход се стига, с цел да се реализира доста понижаване на общия дълг на Булсатком, който компанията натрупва към първичните си кредитори, от които в договорката остава само Европейска банка за възстановяване и развитие.

" Булсатком " е основана преди повече от 10 години и бързо се трансформира в най-големия снабдител у нас на платена телевизия. Компанията има 760 000 клиенти, което я прави пазарен водач при платената телевизия. След преструктурирането си компанията е договорила да получи 60 млн. свежи пари, с които да бъде нормализирана. Акционерите в обновеното сдружение няма да получават дивиденти в обозримо бъдеще, защото всички доходи ще бъдат реинвестирани в компанията, изясни Макс Зиф.

В края на предишния месец е направена сериозна инвестиция от 15 милиона лв., която е част от цялостното преструктуриране на компанията. Всички отговорности, насъбрани към държавни институции, включително и Национална агенция за приходите, са изплатени, заявява още Макс Зиф. Компанията започва и развой на цялостно погасяване на отговорностите си към всички свои сътрудници, като реализира дълготрайни съглашения с огромна част от доставчиците на телевизионно наличие., след което " Булсатком " ще мине напълно на остарелия спътник Hellas, на който беше и преди покупката на " България сат ".

Как се стига до натрупването на сериозните задължения на Булсатком

През 2015 година компанията получи заем в размер на 170 милиона лв. от група интернационалните банки. Голяма част от сумата е вложена в дъщерното сдружение България САТ, следено от същите акционери, с концепцията Булсатком да придобие собствен личен спътник. Разходите по плана обаче се оказват доста по-високи, а в началото плануваните доходи по този начин и не доближават равнищата, нужни за оправдаване на инвестицията. Ситуацията се утежнява в допълнение от забавянето на доставката на спътника.

През декември 2016 година Булсатком стартира да изпитва съществени усложнения във връзка с контрактуваните с кредиторите заплащания, които доближават до 200 милиона лв.. Паралелно компанията натрупва обилни задължения и към Национална агенция за приходите в размер на 12 милиона лв.. Задълженията към главните снабдители на наличие също непрестанно порастват, изтласквайки компанията на ръба на банкрута. В допълнение Булсатком не съумява да покрие заплащанията си по контракт с България САТ, което поражда незабавна финансова отговорност в размер надхвърлящ 500 милиона лв.. В тази извънредно неизгодна за компанията обстановка кредиторите са изискали назначението на Главен шеф за преструктуриране в лицето на Макс Зиф.

Към днешна дата компанията разполага с явен проект за бъдещо развиване. Фокусът на вложителите ще продължи да бъде даването на качествена платена телевизия и интернет услуги, продължавайки да влагат както в техническо съоръжение и поддръжка, по този начин и в качествено обслужване на потребителите си. Основна задача пред компанията е позиционирането й като мечтан шеф, даващ опция за развиване на своите чиновници.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР