Българската асоциация за етерични масла, парфюмерия и козметика ще търси

...
Българската асоциация за етерични масла, парфюмерия и козметика ще търси
Коментари Харесай

Производители настояват за контрол върху насажденията от роза и лавандула​

Българската асоциация за етерични масла, парфюмерия и козметика ще търси поддръжка от страната за реализиране на първокласен надзор върху чистотата на посадъчния материал от роза и лавандула, които се садят у нас. Според представители на сектора, макар че закон има, той не се съблюдава. Производителите оповестиха, че страната може да окаже и помощ на бранша, по отношение на износа на българска парфюмерия и козметика в чужбина.

И тази година се чакат компликации с прибирането на розовия цвят в страната, оповестиха от Асоциацията. Работниците понижават, а казусът с еднодневните трудови контракти не е решен.
Гергана Андреева - изп. шеф на Асоциацията за етерични масла, парфюмерия и козметика: Ще търсим от ново помощта на страната, с това да не губят записаните в бюрата по труда обществените си помощи и да могат да вземат участие по време на акция.
Очаква се цената на розовия цвят през 2018-та да бъде още по-висока, поради покачването на минималната работна заплата и повишаването на главните консумативи. Производителите упорстват и за непоколебим надзор върху розовите и лавандулови насаждения.
Деян Тодоров - ръководител на Асоциацията за етерични масла, парфюмерия и козметика: Това също е проблем, защото се засаждат растения, било то лавандула, роза, които не постоянно дават отговор на сортовата си непорочност.
Около триста кг розово масло, добито през 2017-та година към момента стои непродадено.
Гергана Андреева - изп. шеф на Асоциацията за етерични масла, парфюмерия и козметика: Това не се дължи на цената, а просто предходната година беше извънредно плодородна и съвсем три тона масло се доби.
Представителите на Асоциацията, която сплотява над 100 компании, произвеждащи етерични масла, парфюмерия и козметика са уверени, че акцията на Българска национална телевизия 2 „ Купувам българско “ е съдействала за налагането на родното произвеждане и решаването на редица усложнения.
Деян Тодоров- ръководител на Асоциацията за етерични масла, парфюмерия и козметика: 5.08 Чрез тази публичност, която Българска национална телевизия даде на нашите проблеми, ние постигнахме доста срещи в министерствата, на които към този момент има разговор.
Интерес към българската козметика има от ден на ден в арабските страни, оповестиха от Асоциацията. Освен обичайния експорт за страните от Европейския съюз, растеж бележи и износът за Китай и Япония.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР