Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България

...
Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България
Коментари Харесай

Ресторантьорите: Възмутени сме от манипулативното представяне на данни за COVID-19 в клубовете

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България показват откровеното си отвращение от манипулативното показване на данни с изказванието, че 41,88% от тестванията, направени в нощните заведения са позитивни. Това оповестяват от пресцентъра на БАЗ и СЗБ.

Публикуваме мнението без редакторска интервенция:

В същото време от данните излиза наяве, че от началото на пандемията с COVID-19 има 2 (ДВЕ) огнища, при които са тествани 117 индивида, като 49 от тях са позитивни. По наша информация, въпросните 2 (ДВА) случая на личен състав с позитивни проби са още от интервала преди отварянето в късната пролет на годината при подготовката на заведенията за работа. Подчертаваме – преди да са отворени, преди да проработи вентилацията и преди в тях да се позволяват клиенти. И преди да бъдат прецизирани разпоредбите за работа.

Категорично възразяваме против тази откровена операция, употребена сега за аргументиране затварянето на нощните заведения по решение на обособени кметове и районни щабове.

Още повече, че засилените инспекции през последните дни също потвърждават, че основни и всеобщи нарушавания не се установяват. От 3000 инспекции в търговски обекти има установени 10 нарушавания. Не единствено в заведенията, във всички търговски обекти!

Недоумяваме от целенасочените опити за демонизиране на развлекателния отрасъл. От началото на пандемията демонстрираме отговорност и вършим всичко допустимо за обезпечаване на безвредна среда и съблюдаване на всички ограничения. Нещо повече – ние сами предлагаме нови и нови ограничения, с цел да запазим здравето на хората и препитанието на чиновниците си.



И постоянно сме били безапелационни – когато способените органи открият някъде нарушавания, отговорните да понесат своята отговорност за тях. Но не всички да бъдат сложени под общ знаменател. И никой не може да ни убеди, че при затворени заведения, няма да се стигне до безусловно безотговорно събиране на хора в частни домове, където няма да се съблюдават никакви ограничения.

Понеже непрестанно се съпоставяме с Европа и постоянно тичаме сляпо след наложените там рестрикции – в тази ситуация се потвърди, че затварянето на заведения не води до понижаване на случаите и ограничение на пандемията.

Ние сме наясно, че визитата на заведения не е от първа нужда. Това е право на персонален избор. Но уверено твърдим, че вършим всичко по силите си за съблюдаване на ограниченията, сами предлагаме нови такива и постоянно сме били лоялни сътрудници, когато мнението ни е било потърсено. И е доста по-вероятно човек, който усеща здравен дискомфорт да отиде на работа, с цел да резервира препитанието си, а не да посети заведение.

Отново обаче сме в обстановка, в която препитанието на нашите чиновници е сложено на карта. А в цялото обществено говорене този факт комфортно се пропуща.

Затова остро осъждаме едноличните решения на обособени кметове за затваряне на заведения и понижаване на работното време, без значение че множеството сътрудници взимат нови и нови ограничения, работят с най-малък потенциал, личните състави носят маски, употребяват се дезинфектанти, мери се температура. Търпят се големи ограничавания и загуби, с цел да се запазят работни места и да се спасят вложения.

Остро осъждаме очертаващата се дискриминация против младежите, които работят в заведенията и отнемането им на конституционното право на труд. Заявяваме подготвеност да пазиме чиновниците си с всички разрешени от закона средства, в това число групови искове, искове за дискриминация, искове за нанесени вреди и пропуснати изгоди.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР