Българската асоциация на студентите – лекарски асистенти (БАСЛА) категорично подкрепя

...
Българската асоциация на студентите – лекарски асистенти (БАСЛА) категорично подкрепя
Коментари Харесай

Студентите лекарски асистенти настояват за самостоятелна съсловна организация на професията

Българската асоциация на студентите – лекарски асистенти (БАСЛА) изрично поддържа позицията на УС на Българския съюз на лекарските асистенти и фелдшерите (БСЛАФ) за приемане на закон за независима професионално-съсловна организация за лекарските асистенти/фелдшери. Това декларират в мнение до институциите от асоциацията и заявяват, че са в подготвеност за протестни дейности, в случай че това не се случи.

„ Като бъдещи експерти в системата на опазването на здравето, ние нееднократно сме сезирали държавните институции и сме търсили разговор и подпомагане за промени в нормативни документи, които уреждат статута на специалността „ лекарски помощник “ в Република България. Силно сме обезпокоени по отношение на бъдещата ни професионална реализация заради обстоятелството, че сме лишени от опцията да имаме лична професионално-съсловна организация, равнопоставена на всички други такива за медицинските специалности “, се споделя в мнението.

Студентите лекарски асистенти са безапелационни, че не припознават Българската асоциация на експертите по здравни грижи (БАПЗГ) като своя организация и не желаят да бъдат „ асоциирани “ към който и да било, тъй като са обособена специалност със законно право на съсловна организация, с явен идентитет, история и място измежду обществото.

От асоциацията смятат, че с приемането на законопроекта за независима съсловна организация, препоръчан от БСЛАФ, ще се реши един сериозен проблем, подценяван от доста години

„ Изваждането на лекарските асистенти от анонимност ще докара до повишение на качеството на предлаганите от тях медицински услуги посредством самоконтрол и саморегулация “, акцентират студентите лекарски асистенти.

Те са безапелационни, че за развиването и усъвършенстването на специалността им е належащо експертите да разполагат със себе си да излъчват по либерален път специалистите си и да се самоуправляват.

„ В момента професионалните права и законни ползи на лекарските асистенти/фелдшери нямат нужното посланичество пред държавните институции, касаещо предлаганата от тях квалифицирана здравна помощ. С приемането на законопроекта за независима съсловна организация за лекарските асистенти, на страната ще се даде опция по-ефективно да употребява необятният капацитет на лекарските асистенти/фелдшери в незабавната и в доболничната здравна помощ. А това е значим фактор за по-бързото преодоляване на кадрови недостиг, на епидемии, пандемии и здравни рецесии водещи до съществени обществени и стопански последствия “, означават още в позицията си от БАСЛА.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР