Българската армия от 3 (три) години остана без сключен договор

...
Българската армия от 3 (три) години остана без сключен договор
Коментари Харесай

Три години армията ни се изхранва както свари заради спор за обществена поръчка

Българската войска от 3 (три) години остана без подписан контракт за доставка на хранителни артикули . За този интервал бяха въведени разнообразни опити - заплащане на пари за храна на военните, с които те купуват купони в столовите на поделенията или сухоежбина от лавката.

Никой не знае къде са отишли парите, избрани за изхранването на бойците ни през този интервал.

Основната причина е безкрайното обжалване от двете съществени участващи компании " Чех-Йосиф Новосад " (спечелил поръчката през 2015 г.) и " Панда- И. П. " (отстранена от конкурса). Това изясни шефът на дирекция " Отбранителна аквизиция " на Министерството на защитата Иван Пейков пред " 24 часа ".

През август 2018 година военният министър Красимир Каракачанов приключи несполучлива социална поръчка за над 31 млн. лева с Данък добавена стойност . Нова поръчка ще бъде пусната едвам откакто Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховният административен съд (ВАС) се произнесат за прекратената социална поръчка от 2015 година

Предвижда се новата социална поръчка за храна на армията да бъде показана на доста дребни лотове на районен принцип, изясни Пейков. Целта е да се привлекат за присъединяване фермери, които създават хранителни артикули, а освен търговци .

 Местни производители да доставят армията с прясна храна, разискват в МО
Местни производители да доставят армията с прясна храна, разискват в МО

В Благоевград изпратиха тържествено 37-ия контингент за Афганистан

Преди дни, сегашният боен министър Красимир Каракачанов се зарече да внесе бистрота в изхранването на войската. " Категорично ще бъде прекъсната п орочната процедура търговски компании да печелят за сметка на войската и от изхранването на военнослужещите ", каз той.

Отменената социална поръчка от 2015 година е била разграничена на 4 района . Тогава лотовете са били 16 поради доставката на разнообразни артикули. Явили са се 18 компании, само че действително всички са част от конгломератите на двамата основни участника " Чех-Йосиф Новосад " и " Панда - И. П . ", безапелационен е Пейков.

 Армията остава без храна
Армията остава без храна

Храненето в почивните бази на армията е нелегално от март

Според старите разпореждания на Закона за публичните поръчки е имало непокътнати лотове за така наречен профилирани инвалидни предприятия. Подобно ограничаване няма в актуализирания Закон за обществените поръчки.

При поръчката за изхранване на Българската войска от 2015 година са се явили 18 компании. " Панда - И. П . " е отстранена още преди отварянето на ценовите предложения. Тогавашният боен министър Николай Ненчев през 2016 година афишира спечелилите по 16 от позициите . Следва обжалване от отстранената компания " Панда - И.П. " до Комисия за защита на конкуренцията, която в началото удостоверява решението на министъра.

След обжалване до Върховен административен съд съдът към този момент връща поръчката изначало, само че в това време е настъпил юни 2017 година Тогава към този момент се намесва огромният победител " Чех-Новосад ", който пък упорства за прекъсване на поръчката.

П рез 2018 година има ново изговаряне на Върховен административен съд, който подрежда или връщане на поръчката до последния стадий, който не нарушава закона, или цялостното ѝ преустановяване .

През август 2018 година сегашният министър на защитата Каракачанов стопира извършената през 2015 година социална поръчка за ежедневното изхранване на армията.

И следва ново обжалване пред Комисия за защита на конкуренцията, този път от три компании - " Панда-И.П ", " Чех-Йосиф Новосад " и " Ийт уел " . Тогава Иван Пандов, притежател на " Панда " изрича обществено обвиняване, че половината от избраните за поръчката 31 млн. лева са отишли в огромна комерсиална верига, а останалите - при компании, които или са доста дребни , или даже нямат право на активност.

Според изданието е доста мъчно да се откри къде тъкмо са отишли парите.

Без централизирани контракти за доставка на хранителни артикули, военните поделения се избавят поединично.

Според Закон за обществените поръчки, в случай че не може да бъде обезпечена храна, всеки военнослужещ да получава по 120 лева на месец , с които купува храна от столовата на поделението. А с тези храни пък столовете купуват артикули на свободния пазар. И са освободени от публични поръчки, тъй като, първо са под прага им, и второ действително те работят не с бюджетни средства, а с персоналните пари на военнослужещите.

При учения и наряди, когато топлата храна не може по закон да се размени с пари , са се употребили разнообразни разновидности - заплащане на командировъчни, с които са се купували артикули за готвене, кетъринг услуги под праговете на публичните поръчки или напряко искане на храна от организациите на НАТО .

Единственото ограничаване в този случай е да се съблюдават рецептурниците на Военномедицинска академия и питателните артикули да минават през хигиеничен надзор . Но тези ограничавания важат за какъвто и да било вид на хранене в армията.

" Трудно е да се каже дали са повече, или по-малко от плануваните по публичната поръчка. Още повече че тя е рамкова и в действителност планува и смяна на цените на питателните артикули ", добави Иван Пейков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР