Българската агенция по храните уверява, че няма опасност за хората

...
Българската агенция по храните уверява, че няма опасност за хората
Коментари Харесай

Директорът на Института по микробиология към БАН: Няма опасност за човека от АЧС

Българската организация по храните твърди, че няма заплаха за хората от болестта с африканска чума по свинете и непрестанно се правят инспекции по тематиката. Трябва ли да внимаваме при потреблението на свинско месо и по какъв начин най-лесно се придвижва заболяването по животните - вижте повече детайлности в директното включване на Паулина Найденова и нейния събеседник проф. Христо Найденски – шеф на Института по микробиология към Българска академия на науките.

Човекът играе дейна роля в разпространяването на чумата - единият метод е по естествен път през дивите прасета посредством лова и отстрела, другият е посредством импорт на замразено месо, изясни проф. Найденски.

Вирусът не е рисков за индивида, безапелационен е ученият от Българска академия на науките.
Проф. Христо Найденски, шеф на Института по микробиология към Българска академия на науките: Консумирайки инфектирано месо, човек не може да съобщи инфекцията в околната среда, само че в случай че се изхвърлят боклуци, които не са добре термично обработени - като скари, пържоли и така нататък, и попаднат на кучета, гризачи, към този момент се основава заплаха.
Термичната обработка на месото би трябвало да е над 90 градуса, безапелационен е професорът.

Още през 2017 година Център за оценка на риска направи разбор и беше предизвестено, че инфекцията може да стигне и България, добави още ученият.

Вижте целия диалог във видеото!
 Еврокомисарят по опазване на здравето пред Българска национална телевизия: Ще има обезщетения за загубите от АЧС Еврокомисарят по опазване на здравето пред Българска национална телевизия: Ще има обезщетения за загубите от АЧС
Умъртвяването на инфектираните с африканска чума свине е единственият метод за преодоляване на обстановката в България. Това сподели в изявление за Българска национална телевизия еврокоми...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР