Българската агенция по безопасност на храните констатира огнище на Инфлуенца

...
Българската агенция по безопасност на храните констатира огнище на Инфлуенца
Коментари Харесай

Унищожават близо 400 000 кокошки заради птичи грип

Българската организация по сигурност на храните установи огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в град Дебелец, област Велико Търново. Заболяването е установено в животновъден обект за развъждане на кокошки носачки. В стопанството се отглеждат към 395 000 птици. Около засегнатия животновъден обект е избрана 3-километрова защитна зона, в която влизат и селата от община Велико Търново - град Дебелец и град Велико Търново.

Определена е 10-километрова следена зона към огнището, в която влизат обитаемоте места от община Велико Търново - селата Леденик, Момин общ брой, Пушево, Буковец, Шемшево, Килифарево, Ялово, Нацовци, Върлинка, Големаните, Плаково,. Велчево, Пчелище, Присово, Малки чифлик, Шереметя, Арбанаси и от обл. Габрово, общ. Дряново селата Маноя, Косарка, Соколово, Руня, Саласука, Длъгня, Гоздейка, Туркинча, Крънча и Зая.

С цел ограничение на болестта и недопускане на неговото разпространяване се подхващат дейности за умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици в обектите, осведоми Българска национална телевизия.

От Агенцията по храните ще се прави епизоотично изследване и следене на придвижвания на домашни и други птици, яйца, артикули и странични скотски артикули добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в зоните.

От Агенцията припомнят, че е от значително значение стопаните да съблюдават разпоредбите за предварителна защита на болестта.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР