Българската агенция по безопасност на храните е съставила два акта

...
Българската агенция по безопасност на храните е съставила два акта
Коментари Харесай

БАБХ състави 2 акта и 41 предписания след проверки в детски кухни и училища |

Българската организация по сигурност на храните е съставила два акта и 41 наставления в детски кухни и учебни заведения. 

Агенцията е направила 1644 инспекции в цялата страна.

Тези инспекции са осъществени от началото на образователната година в интервала от 14 до 30 септември. 

Проверени са 293 обекта, в които се подготвя храна на място; 637 - в които храната се доставя от компании за кетъринг; 422 обекта в учебните заведения, регистрирани по Закона за храните - павилиони, лавки и 292 кухни майки.

Издадени са наставления на 14 в учебни столове, 16 в кухни майки и 11 павилиони и лавки. 

Съставени са два акта за административни нарушавания, които са на стойност сред 2000 и 4000 лева Няма иззети храни.

Най-честите установени нарушавания са свързани с предложение на храни, които не дават отговор на Наредбата за характерните условия към сигурността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училища; погрешно предпазване на храни; необявяване на алергени в храните; несъответствия по сграден фонд и софтуерно съоръжение.

Инспекторите откриха, че по отношение на противоепидемичната конюнктура е засилена честотата за осъществяване на стерилизация на пространствата с биоциди с бактерицидно и вирусоцидно деяние.

" В обособените места за хранене масите са на разстояние 1,5 метра една от друга и се дезинфекцират преди и след хранене. На входовете са обезпечени дезинфектанти за ръце. При доставка на храните приборите са самостоятелно опаковани. Извършва се и засилена стерилизация на транспортните средства за доставки ", прецизираха от БАБХ. 

 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР