Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди огнище на

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди огнище на
Коментари Харесай

Откриха птичи грип във ферма в Пловдивско

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) удостовери огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в област Пловдив, оповестиха от пресцентъра на БАБХ. Вирусът е открит във плантация за развъждане на кокошки носачки в землището на Асеновград, в която се отглеждат към 177 хиляди птици. От 2019 година насам това е третото огнище, обявявано в животновъден обект на този притежател.

Издадена е заповед на изпълнителния шеф на БАБХ за оповестяване и ограничения за надзор на огнище на Инфлуенца по птиците. Предстои умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици в обекта и неутрализиране по метод, недопускащ разпространяване на заболяването.

Около засегнатия животновъден обект е избрана три-километрова защитна зона, в която попадат Асеновград и с. Боянци от община Асеновград и с. Моминско от община Садово . В 10-километровата следена зона попадат селата Крумово и Ягодово от община Родопи; гр. Садово, с. Болярци, с. Катуница, с. Караджово и с. Кочево от община Садово; гр. Куклен и с. Руен от община Куклен и селата Избеглии, Козаново, Стоево, Златовръх, Мулдава и Лясково от община Асеновград.

Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижванията на домашни и други птици, яйца, артикули и странични скотски артикули, добити от тях, фураж за птици и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в обектите.

От БАБХ припомнят, че птичето месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на Инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве при съблюдаване на хигиеничните правила за обработка на храни в семейството.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР