Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отчете появата на

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отчете появата на
Коментари Харесай

Откриха африканска чума при дива свиня в Девня

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) регистрира появяването на африканска чума при дива свиня в землището на град Девня. Това е първият случай на болестта у нас за 2019 година.
Сигналът за умряло диво прасе в землището на квартал Повеляново, Девня, е получен на 10 февруари в Областната дирекция по сигурност на храните – Варна, оповестиха от БАБХ.
При огледа формалният ветеринарен доктор открива, че става дума за мъртвец на мъжко диво прасе с тегло към 70 кг. След взетите проби и с протокол от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт е доказано съществуването на африканска чума по свинете.
Въпреки огромната осведомителна акция от страна на БАБХ, представителите на ловната дружинка не са се усъмнили, че животното може да е болно, нито са подхванали ограничения за взимане на проби и заличаване на натрупа. Вместо това са транспортирали умрялата дива свиня до парцел на квартал Повеляново, град Девня. Мъртвото животно е намерено от ловците на към 18 км от село Тутраканци, където в края на август 2018 година бе оповестено първото и към този момент само огнище на болестта при домашните прасета.
Поради високите равнища на смъртност, бързото и необятно разпространяване в природата и неналичието на лекуване и ваксина, африканската чума при домашните и дивите прасета е считана за извънредно съществено заболяване. Веднъж проникнала в страната, заболяването провокира огромни загуби за националната и интернационалната търговия, поминъка на свиневъдите и ловното стопанство.
БАБХ припомня, че неспазването на разпоредбите за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при развъждане на прасета в домашни условия, са едни от най-важните фактори за преместване на болестта от дивите към домашните прасета. Ето за какво е значимо да бъде проявена висока отговорност и съблюдаване на всички ветеринарномедицински условия при развъждане на прасета както в животновъдните обекти, по този начин и при ловуване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР