Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище
Коментари Харесай

Нов случай на чума по свинете засегна най-малко 17 000 животни

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи ново огнище на африканска чума по свинете в свинекомплекс, намиращ се в село Николово, община Русе, област Русе, заяви пресцентърът на организацията. Пробите са позитивни за вируса, разгласи лабораторията към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Обектът се намира на 9 км от границата с Румъния. Фермата е със затворен индустриален цикъл, в който се отглеждат общо към 17 000 прасета.

Областната дирекция по сигурност на храните в Русе е издала акт за възбрана за придвижване на прасета към и от обекта. Извършени са и инспекции на кланиците, в които са изпращани прасета за кръвопролитие. Месо и артикули, добити от прасета от тази плантация, са зазбранени и подлежат на заличаване.

Предстои насилственото умъртвяване по човечен метод и обезвреждането на домашни прасета в 3 км защитна зона, не разрешава се търговията, напредването и превозването на живи прасета в 10 км зона. В нея се намира една индустриална плантация в село Юделник, община Сливо поле, както и обекти – вид " персонално стопанство ".

БАБХ ще ревизира и за нерегламентирани напредвания или търговия на домашни прасета. При определяне на такива, на превозвачите и притежателите на животните ще бъдат формирани актове за административно нарушаване, а превозените животни ще бъдат неотложно и хуманно умъртвени.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР