Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нов положителен

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нов положителен
Коментари Харесай

Нов случай на Африканска чума при дива свиня в област Добрич

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи нов позитивен случай на Африканска чума при дива свиня в община Тервел, област Добрич. Това е вторият случай на болестта у нас за 2019 година.

Сигналът за умряло диво прасе в община Тервел, е получен на 22 февруари (петък) в Областната дирекция по сигурност на храните – Добрич. Той е подаден от шефа на Ловно стопанство – Тервел. С цел надзор и очистване на болестта, БАБХ стартира използването на всички ограничения в сходство с настоящото законодателство.

БАБХ ще прави непрекъснати клинични прегледи за Африканска чума при домашни прасета и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни прасета като осъществяване на Програмата за профилактика и контрол на заболяването в България. Те са основани на Стратегията на Европейския съюз (ЕС) за Африканска чума по свинете (SANTE 7113/2015) и са ориентирани най-много към дивата популация. Съгласно Стратегията и по отношение на осъществяване на правилата за регионализация при контрола на болестта АЧС при диви прасета, са основани инфектирана и буферна зони, които обгръщат територии от областите Добрич и Силистра.

В двете области ще бъдат извършени съвещания на регионалните и общинските епизоотични комисии с присъединяване на регионалните дирекции по сигурност на храните, кметовете на общините, представители на горските стопанства и ловните организации (включително в границите на Ловните съвети).

Целта им е запознаване с настоящата епизоотична конюнктура и нейното следене, ограниченията за надзор на заболяването и основаване на организация за подробно претършуване за трупове на умрели диви прасета. Ключови тематики в идните съвещания ще са още биосигурността в свиневъдните обекти, биосигурността по време на лов, изискванията за напредване и превозване на прасета, както и глобите при нерегламентирано развъждане на прасета в стопанства вид „ заден двор “.

Биосигурността на фермите е основен фактор за предотвратяване на домашни свине от нахлуване на зараза с вируса на АЧС.

В тази връзка БАБХ припомня, че прасетата в стопанства „ заден двор “ би трябвало да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност, и да нямат контакт с диви свине. Неспазването на разпоредбите за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при развъждане на прасета в домашни условия, са основни за преместване на болестта от дивите към домашните прасета. Затова е значимо да бъде проявена висока отговорност и съблюдаване на всички ветеринарномедицински условия при развъждане на прасета както в животновъдните обекти, по този начин и при ловуване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР