Българска камера лети към Луната, съобщи в интервю за БТА

...
Българска камера лети към Луната, съобщи в интервю за БТА
Коментари Харесай

Българска камера лети към Луната

Българска камера лети към Луната, заяви в изявление за Българска телеграфна агенция основният ѝ конструктор инж. доктор Петко Динев.

Уредът е инсталиран на израелския галактически уред "Берешит ", изстрелян на 21 февруари от космодрума Кейп Канаверал във Флорида и изведен в траектория към Луната от американската компания "Спейс Екс ". Българската бордова камера направи "селфи " и снима Земята от разстояние 37,6 хиляди километра на националния ни празник Трети март. Снимката е толкоз хубава,че ясно се вижда Австралия, заяви израелското сдружение "Спейс Ай Ел ", което управлява задачата.

Летящата към Луната камера е от линията Bobcat, основана във компанията на казанлъчанина Петко Динев /всички камери, конструирани от неговата компания носят имена на котки/. Камерата употребява 8-мегапикселов датчик, направена е като общоприета, само че устоя на температури от минус 40 до плюс 85 градуса, доста мощни трептения и ускоряване 100 пъти по-високо от земното.Тялото на камерата е с размери 60мм/60мм/60мм. Обективът е особено направен. Създаването на "Берешит " траяло четири години, диалозите с израелската компания почнали при започване на 2015 година, описа Динев. Освен на структурата, сънародникът ни е създател и на кода, и на схемите на пътуващия в Космоса оптически апарат.

Всички платки на камерата са тествани у нас, насищането на съставни елементи върху тях също е направено в България, камерата е съединена в офиса на компанията в Бока Ратон, Флорида, също от българи. Работещи зад океана наши сънародници създали трасировката на платките. Можем с горделивост да кажем, че изделието е дело на български разум и ръце, съобщи Динев, който е лекар на науките в Съединени американски щати.

Предвижда се на 4 април "Берешит " да влезе в орбитата на Луната и на 11 април да кацне, сподели Динев. По думите му камерата, която работи на акумулатори, ще стартира да снима непрестанно, щом кацне. Той обаче предвижда, че на Луната оптичният апарат последователно ще се самозагрява и след време ще се унищожи. Затова камерата е конструирана по този начин, че да издържи най-малко два дни на територията на единствения натурален земен сателит и да запечата оптимално количество фрагменти.

300 камери създадени от българина, обикалят и снимат земята

Всяка ракета, излитаща от космодрума във Флорида, е съоръжена с камери, създадени във компанията на българина. Те управляват излитането, горивото, степените на откачане на ракетите. Над 500 спътника носят камери на Динев. Триста от тях обикалят Земята и сега. Уредите генерират 1,5 млн. изображения всеки ден и снимат цялата ни планета в действително време. Така имаме картина на Земята за протичащото се с едвам 30-минутно забавяне, разяснява ученият. По думите му разграничителната система на камерите е доста висока, и може да разграничи обекти на земята с размери сред 1,5 м и 3 м, т.е. допустимо е те да проследят даже кола.

От 2012 година имаме доста клиенти, които употребяват наши камери на нискоорбитни спътници, като орбитата е сред 475 км и 525 км, уточни ученият. На тази орбита, спътникът обикаля земята за към 90 минути, и с цел да може да се получи ясно и устойчиво изображение, се постанова да се направи особено сканиране на датчика. За този способ на сканиране, използван за галактически проучвания, Динев има патент.

Първата система, която направихме, беше за военноморските сили на Холандия, спомня си ученият. Камерите били инсталирани на корабите и обезпечили непрекъснато наблюдаване на основно пристанище. Оптическите уреди намират необятно приложение и на летящи платформи - дронове, самолети, хеликоптери и така нататък Компанията обезпечава надеждни, постоянни, устойчиви артикули за екстремални условия, в това число нуклеарни реактори. Камерите на българина се употребяват всеобщо в поточните линии, най-много в Азия, за автоматизиран оптичен надзор на производството. Те наблюдават направата на течнокристални тв приемници, всевъзможни телефони, преносими компютри и така нататък Клиенти на българина са "Сони ", "Сименс ", "Карл Цайс ", "Шарп ", "Панасоник ", "Дженерал Електрик ", "Самсунг " и други, почти 1000 известни компании от 45 страни. Продукцията на Петко Динев е намерила пласмент в Китай, Япония, Корея, Тайван, Сингапур, Австралия, в съвсем всички европейски страни, Северна и Южна Америка. Много от камерите управляват инфраструктурата на азиатските бързи влакове, основно за предварителна защита.

През 2008 година ученият разкрил филиал на компанията си и в България, който в този момент играе основна роля в производството на цялата гама артикули. Всички камери, продавани в Европа и в Азия, се сглобяват у нас. В Пловдив 13 души се грижат за механиката на уредите. Там се развива развойната активност на новите артикули във връзка с механика и на структура. Десет експерти в София тестват и насищат с съставни елементи платките и сглобяват камерите. Софтуерът се написа в Москва от седем експерти, които преди този момент са работили в галактическия център за ръководство на полетите "Корольов ", мозъчният концерн във Флорида наброява 30 души, една четвърт от които са българи.

Бизнесменът дефинира офиса си в България като основен по няколко аргументи: България като часова зона се явява значима позиция сред Азия и Америка. Със 7-часовата разлика по отношение на двата континента в границите на един малко продължен ден можем да вършим доста сполучлив бизнес от България, твърди Динев. Според него страната ни е извънредно комфортна като телеком център, за техническа поддръжка на продуктите и за развойна активност. Освен това с участието си в Европейски Съюз, дава опция и за безмитни пазари в Европа. България е и комфортен плацдарм за експорт в Китай, без спомагателни цени, регистрира предприемачът. Ръководената от него компания е с желание да развие в бъдеще по-голям бизнес в Европа.

Петко Динев е първият сполучлив ученик на физика Теодосий Теодосиев

Петко Динев е ученик на математическата гимназия в Казанлък. Негов класен началник е бил известният физик Теодосий Теодосиев, випускът на Динев бил първият за младия тогава преподавател. "Успя да ни завоюва с ексцентричния си метод. Аз обичам физиката, електрониката, държа поялник от 10-годишен. Баща ми беше инженер, тъй че около него се влюбих в електрониката. Физиката беше предопределение, а електрониката - занимание. Аз събрах двете в една специалност ", показа ученият.

Казанлъчанинът спечелил първа премия на интернационална олимпиада през 1977 година в Чехия. "Постижението ми постави началото на школата на Тео, тъй като сподели, че методът му на подготовка действително работи ", спомня си Динев. Завършил е компетентност "Физика " в Софийския университет. Дипломната си работа като студент направил към Централната лаборатория за галактически проучвания в България. Преди няколко години Динев подарил безплатно 29-мегапикселова камера на лабораторията.

Работил е и в лаборатория в Стара Загора, в която правели системи за лазерна локация. Бил е и помощник в Техническия университет в София. През 1996 година е защитил докторантура по цифрова обработка на изображенията в Атлантик юнивърсити, Флорида. Шест месеца след идването си в Съединени американски щати почнал работа в НАСА, пет години по-късно минал в областта на телекомуникациите. Българинът изобретил дребен ултразвуков мозъчен скенер, допускащ да се види по какъв начин работи мозъкът в действително време. НАСА възнамерявала да употребява уреда за следене на мозъчната интензивност на астронавтите, като имало концепция скенерът да бъде качен на галактическа совалка. Поради ограничавания в бюджета желанието не се е осъществило.

Междувременно казанлъшкият технократ спечелил премия на финансовата къща "Мерил Линч " в съревнование за иновационни хрумвания.Той предложил разработване на карта, която да цифрова изображението от обикновено видео и да го трансферира в преносим компютър.

Комисията била мощно впечатлена от концепцията. Дори президентът на "Мерил Линч " споделил, че в случай че има подобен артикул, той ще го купи, с цел да си цифрова видеото на децата. "Едва ли съществува по-масивно валидиране на концепцията ми, че в нея има и самун, и пазар ",сподели Динев. Той почнал да работи върху концепцията си и решил да сътвори компания. Две години по-късно се появил и първият й артикул - видеокарта, цифроваща информацията в компютър. Тя била наречена фрейм грабър и се оказала доста сполучлива. В момента компанията на Динев създава два продукта - "фрейм грабъри " и камери.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР