Българска гимнастичка обикаля целия свят в една от трупите на

...
Българска гимнастичка обикаля целия свят в една от трупите на
Коментари Харесай

Българка обикаля света като част от Цирк дьо Солей - вижте историята на Нанси Дамянова

Българска гимнастичка обикаля целия свят в една от трупите на " Цирк дьо Солей ", само че за първи път дава изявление за телевизия в своята татковина. С Нанси Дамянова се срещна Айше Сали при завръщането на акробатката от Канада.

Можеше да се роди в България, само че ориста взема решение Нанси да отвори очи в Париж. Следва живот в Канада и Съединени американски щати. 21 години по-късно впечатлява със своя български. В основата стоят напъните на нейните родители.

" Вкъщи постоянно си приказваме на български, и техните прятели в Канада са българи и постоянно, когато отидем на посетители, някой прави нещо българско. Винаги съм обичала баницата. Винаги съм я харесвала и се научих по какъв начин да я върша. Кюфтета, чорба топчета, шопската салата ми е доста обичана, да пийна домашна ракия. Единственото нещо, което не мога да пия, е бозата. ", споделя Нанси Дамянова.

Като дете на въпитаници на Националната спортна академия Нанси потегля по стъпките на своите родители и става гимнастичка. Участва в Олимпиадата в Пекин през 2008 година в тима на Канада, а сцената на " Цирк дьо Солей " я трансформира от състезател в актьор. В тази си роля излиза за първи път пред аудитория в Мексико, преобразена като Скарабей на стража.

" Пристигнах в Мексико и трябваше да науча танците. Така става в цирка - първо научаваш танците, а след това влизаш в акта. Ние сме като инсекти и летим и доста добре съответствува с нашия акт, тъй като летим отвиско и би трябвало да имаме сериозен тип, тъй че летим на едни патформи на разстояние от 5 метра.

- Имала ли си боязън от високото, когато летиш?

- Не, само че първия път, когато се качих за първи път на сцената за подготовка, беше ужасно, тъй като е дребна платформата, на която се държиш и като гледаш надолу, е високо - 7-8 метра. След време се адаптираш и не го мислиш. ", споделя тя.

Близо 50 актьори в трупата обикалят дружно, с цел да показват своето шоу. Всеки от тях самичък се гримира и маскира преди да излезе на сцената. И е постоянно добре пристигнало, когато някой изиска да влезе в друга роля. Така може да замести някой, в случай че се е разболял или му се постанова да отсъства.

" Ние желаеме шоуто да бъде постоянно същото и да има същите герои. Това от време на време е мъчно. Аз съм един черен паяк, обаче те желаят да съм страшна, а на мен, не че ми е неловко, но не знам по какъв начин да изгледам страшна, тъй като в гимнастиката е по-класическо. А в този момент би трябвало да се науча да бъда заплашителен човек. ", споделя Нанси.

След гостуването на родинини в София, Нанси още веднъж поема към Съединени американски щати и Канада, с цел да радва ценителите на цирковото изкуство.

Казва, че е извънредно щастлива, когато чуе, че и в другите трупи на " Цирк дьо Солей " има българи. А на своята натрупа е дала обещание баница, незабавно щом откри артикули на разположение.

Айше Сали/Миглена Гайдарова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР